Jag har ensam begärt skilsmässa med betänketid. Efter betänketiden har jag skickat in blanketten till tingsrätten med begäran om dom på skilsmässa. Har nu en fråga om brytdatum vilket, om jag förstått rätt, är det datum min begäran kommit in till tingsrätten. Gäller det datum fortfarande även fast jag begärt betänketid eller är det ett annat datum? Vi var överens om att han ska lösa ut mig med en viss penningsumma. Nu är ju penningvärdet helt annorlunda så jag behöver veta vilket datum som är relevant. Mvh
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Eftersom din fråga rör äktenskapsskillnad kommer jag att redogöra för reglerna i Äktenskapsbalken (ÄktB).
Utgångspunkter vid bodelning
Vid bodelning vid äktenskapsskillnad ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (ÄktB 9:1). Fördelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då parterna väckte talan om äktenskapsskillnad (ÄktB 9:2). Det som ska ingå i bodelningen är makarnas giftorättsgods (ÄktB 10:1), vilket innebär att sådant som gjorts till enskild egendom inte ska tas med och inte heller tex sådan egendom som maken fått i ersättning för personskada/kränkning (ÄktB 10:2a) och pensionsrättigheter i vissa fall (ÄktB 10:3).
Som utgångspunkt är all makarnas egendom giftorättsgods (ÄktB 7:1). Detta gäller med undantag för sådant som gjorts till enskild egendom. Egendom kan bli enskild tex till följd av äktenskapsförord eller att maken erhållit den genom testamente eller gåva med villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda (ÄktB 7:2). Då ska den alltså inte tas med i bodelningen.
Bodelningsavtal
Det ska skrivas ett bodelningsavtal som ett bevis på hur parterna ska fördela egendomen vid en bodelning. Parterna är i princip fria att bortse från Äktenskapsbalkens regler om fördelning av egendom och kan fördela det själva som de vill. Det som sen skrivs i bodelningsavtalet är juridiskt bindande för parterna.
Brytpunkten
Brytpunkten för när fördelningen ska göras är den dag då parterna väckte talan om äktenskapsskillnad, vilket anses vara vid inlämnande av första ansökan, även om det tillkommer en betänketid.
I din situation
Det kommer alltså bli så att datumet för din första ansökan räknas som brytpunkten för hur egendomen ska fördelas mellan er. Om ni har skrivit ett bodelningsavtal är det dock relevant hur detta är skrivet och vad det står i avtalet för att tolka hur ni ska fördela egendomen mellan er, när brytpunkten är och vad gäller penningvärdet.
Rekommendation
Om ni inte kommer överens om hur bodelningsavtalet ska tolkas, rekommenderar jag er att kontakta en av de kunniga juristerna på Familjens Jurist. Ni har även möjlighet att ansöka vid tingsrätten om en bodelningsförrättare (ÄktB 17:1).
Jag hoppas att du kände att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att återkomma med en ny!
Med vänlig hälsning, Hanna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.