Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Värdering av samboegendom och möjlighet till ekonomisk kompensation

Hej, jag och min sambo har separerat och kom överrens vid separationen att vi skulle ta var sin mäklare för att göra värdering av vår gemensamma bostad. Vi gav varanndra också 6 månader att hantera bodelningen. Jag valde att värdera vår bostad när jag flyttade ur bostade i augusti i fjol och min sambo i januari i år. Värderingarna skiljer sig med 25% i värde vilket jag reagerade väldigt starkt på. Jag har godtagit värderingen men med en önskan om att bli kompenserad för mina ökade räntor eftersom jagtillfälligt behövt låna mer pengar till min nya bostad. Min sambo säger då nej till att kompensera mig. Vilket handlingsutrymme har jag i frågan?

Rådgivarens svar

2023-03-25

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! 

Din fråga rör bodelning mellan sambor. Mer specifikt undrar du om det finns möjligheter till ekonomisk kompensation från sambo vid/efter bodelning för ökade räntor i och med köp av ny bostad efter separation. Jag kommer därför gå igenom de regler som blir aktuella i framförallt sambolagen (SamboL). Därefter förklarar jag vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.

Allmänt om bodelning

När ett samboförhållande upphör har vardera sambo rätt att begära bodelning (2 och 8 §§ SamboL). Vid bodelningen fördelas all s.k.samboegendom mellan samborna, vilken består av bostad och bohag som köpts för gemensam användning (3 § SamboL). Bodelningen görs med utgångspunkt i hur egendomsförhållandena var dagen då samboförhållandet upphörde. Begäran om bodelning måste framställas senast ett år efter upphörandet av samboförhållandet (8 § 2 st. SamboL). 

Genom en bodelning är syftet att samboegendomen delas lika mellan samborna. Först sker en andelsberäkning, det vill säga hur mycket i värde av egendomen som vardera sambon ska tilldelas (12 § SamboL). Vid andelsberäkningen görs även avdrag för sambornas skulder (13 § SamboL). Av det sammanlagda värdet av samboegendomen görs därefter en hälftendelning mellan samborna (14 § SamboL).Till sist sker en lottläggning. Genom lottläggningen ska vardera sambo på sin lott få så mycket av samboegendomen som motsvarar det värde som bestämts vid andelsberäkningen (16 § SamboL).

Efter lottläggningen kan en av samborna få mer av samboegendomen än vad som motsvarar sin andel. När lotten överstiger värdet för den ena sambon ska den andra sambon kompenseras. Detta kan antingen ske genom att lämna över samboegendom eller betala motsvarande belopp i pengar (17 § SamboL). Om exempelvis en sambo övertar bostaden och inte tillgodoser den andra sambon motsvarande belopp genom en s.k. bodelningslikvid. 

Värdering 

Sambor är fria att bestämma hur samboegendomen ska värderas. Som utgångspunkt värderas bostadsrätter till sitt marknadsvärde. Av likadelningsskäl ska även den latenta reavinstskatten dras av (NJA 1975 s. 288). En latent reavinstskatt är en (dold) skuld som kan aktualiseras någon gång i framtiden när en tillgång avyttras. Vid beräkningen av reavinstskatten görs avdrag för försäljningsutgifter, inköpspris och förbättringsutgifter. Därefter görs återföring av eventuellt uppskovsbelopp. Till sist beskattas den summa som återstår, den eventuella vinsten, med 22% (46:18 inkomstskattelagen).

Underhåll efter samboseparation

När två makar skiljer sig är utgångspunkten att vardera make svarar för egen försörjning (6:7 1 st. ÄktB). I vissa undantagsfall kan dock en make ha rätt till underhåll efter äktenskapsskillnad. Till exempel kan make kan  ha rätt till underhållsbidrag under en övergångstid eller om den har svårt att försörja sig efter ett långvarigt äktenskap (6:7 2 st. ÄktB). I SamboL finns dock ingen motsvarande bestämmelse. Det innebär att sambor inte har någon skyldighet att underhålla varandra, varken under eller efter sambotiden.  

Din situation och rekommendation 

Genom bodelningen har vardera sambo rätt till hälften av samboegendomens totala värde (14 § SamboL). Innan en andelsberäkning, inkluderat avdrag för skulder, kan göras måste egendomen värderas (12 och 13 §§ SamboL). Du och din sambo är fria att sätta vilket värde ni vill på er samboegendom, i detta fall er gemensamma bostad. Av din fråga framgår att du har gått med på den värdering din sambos förslag på värdering, trots att det är lägre än det du presenterat. Skulle ändra dig gällande värderingen gäller kan du självklart framföra sådan invändning till din sambo. Som utgångspunkt ska dock bostaden värderas till sitt aktuella marknadspris, oftast görs även avdrag för latenta reavinstskatt (NJA 1975 s. 288). Om exempelvis en bodelningsförrättare skulle pröva frågan om värdering i ert fall är det troligt att den skulle värdera bostaden i likhet med det förslag din sambo presenterat. Den skulle även ta hänsyn till eventuell latent reavinstskatt.

Syftet med SamboL är att ge ett minimiskydd åt den svagaste parten när ett samboförhållande upphör. I kontrast till ÄktB erbjuder inte SamboL någon möjlighet till underhåll efter separation (jfr. 6:7 ÄktB). Den ekonomiska kompensation du obehindrat har rätt till är den du får genom bodelningen. Utöver din bodelningsandel kan du inte genom SamboL få kompensation för ökade räntor och lån som avser din nya bostad. 

Vill du få ett mer konkret svar på din fråga är min rekommendation att prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Vill du ställa en ny fråga till Fråga Juristen, kan du följa denna länken.

Lycka till!


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.