Hej, Min sambo och jag hade ett "avbrott" i vår relation och hittade tillbaka till varandra för ett tag sen. Under tiden för avbrottet av hade han en annan kvinna. När vi sågs igen insåg han att han hade känslor för mig fortfarande, berättade detta för henne och den relationen bröts på vad vi trodde ett "lugnt och vuxet sätt". Efter att vi har blivit ihop igen har denna kvinnan skickat sms till både honom och mig, berättat sin version för alla han känner, visat deras konversationer m.m. I början hotade hon honom om att hon ska berätta allt för mig, att hon var gravid och skulle berätta för alla. Nu har dock han redan berättat allt för mig och erbjudit sig att bekosta allt kopplat till graviditeten ifall hn skickade kopior på kvitton, men inget sånt har dykt upp. Hon har krävt att hon ska träffa honom vilket han gått med på 2 ggr för att förklara och ge henne ett avslut, men hon fortsätter envisas. Hon har efter detta även kommit hem till honom på kvällen, när han uttryckligen skrivit att hon inte är välkommen och att barnen låg och sov. Till mig har hon nu skickat skärmdumpar på deras konversationer, hennes vänner har ringt och skickat sms till mig om vilken vidrig person min sambo är och "berättat sanningen". Hon har även kontaktat min sambos ex och mamma till barnen för att berätta hennes version, krävt att hon ska få träffa hans dotter för att förklara (vet ej vad hon ska förklara) samt berättat för hela hans bekantskapskrets hur han har varit otrogen och visat upp deras konverationer etc. Problemet är att hon i alla sms är vältalig och inga uttryckliga hot, dock ger hon sig inte utan skickar 10-20 sms i snitt var 3-5e dag till honom trots att vi upprepade gånger svarat att vi inte vill ha någon som helst kontakt med henne eller hennes "budbärare" (vi misstänker att det är hon som skickar sms och låtsas att det är från någon annan). Vi börjar snart bli oroliga för vår säkerhet då hon känns labil. Finns det något vi kan göra?
Hej och tack för att du vänder dit till oss på Juridik Till Alla med din fråga!
Att någon kontaktar och följer en kan vara mycket obehagligt, och om man börjar bli orolig för sin säkerhet är ett sätt att hantera det att ansöka om kontaktförbud. Den rättsliga regleringen om kontaktförbud finns i lagen om kontaktförbud.
Förutsättningar för kontaktförbud
Ett kontaktförbud innebär att ett förbud meddelas för en person att besöka eller på annat sätt ta kontakt med en annan person eller att följa efter den personen 1 § första stycket.
Det finns fyra typer av kontaktförbud. Vid ett vanligt kontaktförbud får den som får förbudet meddelat inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person förbudet gäller mot (1 §). Vid ett utvidgat kontaktförbud får den person förbudet gäller inte besöka eller vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där hon eller han brukar vara (2 § första stycket). Den tredje typen är ett särskilt utvidgat kontaktförbud där den person förbudet gäller inte får vistas i ett större område runt den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där han eller hon brukar vara och en sådan typ av kontaktförbud förutsätter att den som ansöker sedan tidigare har ett utvidgat kontaktförbud som överträtts (2 § 2 st). Slutligen kan kontaktförbud i gemensam bostad meddelas och personen förbudet gäller får då inte vara i en bostad som är gemensam med den skyddade personen (1 a §).
Det är en åklagare som fattar beslut om kontaktförbud (7 §) och denne gör en bedömning i varje enskilt fall om det finns risk för framtida brott, förföljelse eller allvarliga trakasserier. Varje beslut om kontaktförbud ska också föregås av en proportionalitetsbedömning, vilket innebär att skälen för ett förbud ska vägas mot de konsekvenser det innebär för den person som förbudet är tänkt att gälla. Några av de frågor som åklagaren ska ta hänsyn till vid sin riskbedömning är om det finns tidigare brott mot den person som förbudet ska skydda, om det finns tidigare brott mot någon annan och om det pågår en brottsutredning mot den person som förbudet är avsett för.
Ett kontaktförbud meddelas för viss tid, högst ett år, och det börjar gälla omedelbart om inte annat bestäms (4 §).
Hur ansöker man?
Om du vill ansöka om kontaktförbud ska du vända dig till din lokala polis på telefonnummer 114 14 eller till Åklagarmyndigheten. Det finns inga formkrav för begäran om kontaktförbud utan den kan göras muntligen eller skriftligen. Det är dock bra om anmälan görs hos polisen som då kan ta upp begäran och dokumentera uppgifterna på en särskild blankett.
Din situation
Som du beskriver det har din sambos före detta partner kontaktar er och kommer hem till er. Även om det inte skett något brott ännu kan det eventuellt ändå finnas skäl att meddela ett kontaktförbud mot henne avseende din sambo men hur en åklagare skulle bedöma just er situation kan jag tyvärr inte svara på. Har du ytterligare frågor om kontaktförbud kan du vända dig till polisen eller Åklagarmyndigheten. Skulle du i framtiden behöva hjälp av en jurist kan se vilka rättsområden våra jurister på Familjens Jurist jobbar med här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.