Har nu levt med min man i 30 år och varit gifta i 16 år. Vi har båda stått för två fastigheter, men sålde den ena. Gick med vinst, köpte ett nytt som vi satte pengarna i. Men för ett år sedan hamnade jag i knipa då jag skrev över min del till honom. Nu vill han skiljas och menar att jag inte har någon rätt till huset. Vilken hjälp kan man ta? Har ju betalat lika mycket som honom i alla år och lite mer än så. Har läst att det finns något som heter samäganderätt.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
När ska bostaden delas lika mellan makarna?
Huvudregeln
I ett äktenskap är huvudregeln att var och en äger sin egendom och att var och en själv ansvarar för sina skulder (äktenskapsbalken 1 kap 3 §). Detta betyder att endast den maken som står som ägare till viss egendom är ägare till den egendomen.
Undantag: Dold samäganderätt
Det finns dock ett undantag från det nyss sagda: nämligen dold samäganderätt. Dold samäganderätt innebär att båda makarna kan anses vara ägare till en egendom eller ansvarig för skuld, trots att det bara är ena maken som står som ägare till egendomen eller som står som ansvarig för skulden.
Dold samäganderätt till en viss egendom eller skuld föreligger om följande krav är uppfyllda:
Exempel. Make A köpte en fastighet för makarnas gemensamma bruk. Make A står som ensam ägare till fastigheten och står också ensam på lånet, men make B bidrog till köpet med ett ekonomiskt tillskott genom att betala köpeskillingen. Makarna utgick från att fastigheten skulle samägas. Detta betyder att dold samäganderätt föreligger och att fastigheten därmed ägs av båda makarna samt att båda makarna svarar för lånet, trots att det egentligen bara är make A som står som ägare och som står på lånet.
Om samtliga krav är uppfyllda kan man alltså dra slutsatsen att det förelegat en gemensam partsvilja hos makarna att den egendom, som inköps i den ena makens namn, ska vara samägd av båda makarna.
Vad gäller i ditt fall?
Det är mycket möjligt att du och din man äger bostaden med s.k. dold samäganderätt och att du därmed har rätt till huset lika mycket som honom. Något hundraprocentigt svar är dock svårt för mig att ge dig eftersom jag inte känner till samtliga omständigheter. Jag rekommenderar dig därför att kontakta till Familjens Jurist där du kan boka tid för juridisk rådgivning via telefon.
Även om jag inte kan svara på vad som gäller just i ditt fall så hoppas jag du känner att du fått lite klarhet i vad som gäller. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.