Hej! Lång historia kort. Förra året (Juli) avslutade jag en bodelning, med min exman, där jag tog över vår nybyggda villa.
Vi sålde en fastighet (Jan-15) innan vi byggde denna villan och fick med oss ett uppskov "under uppförande av ny fastighet". När denna villa var färdigbyggd (Okt -15) så skulle vi börja betatla på vårat uppskov med deklarationen sommaren -16.
Feb-16 separerade vi och jag har ingen aning om hurvida han betalat på uppskovet då han inte redovisat något uppskov i bodelningen. Han har dock innan vi separerat antytt att han vägrar betala hela beloppet utan ska ansöka om avbetalning. Jag betalade av hela min del direkt sommaren -16
I bodelningen har vi kommit överrens om att vi ska behålla våra egna tillgångar och skulder.
Skatteverkert kunde inte svara på mina frågor för att det enl dom är olika från fall till fall. Dom tyckte jag skulle "vänta och se"
Det hör dock till att mitt ex har gjort allt i sin makt för att göra mitt liv svårt och har vid 2 andra tillfällen brutit mot tingsrättsbeslut i samma bodelning. Därför vill jag vara väl förberedd... Min dåvarande advokat av avslutad sedan länge och sitter i Stockholm och jag bor i Jönköping.
Mina frågor där är:
Har han rätt att överlåta resterande skuld till mig för att jag tog över huset trots att hans uppskov aldrig kom på tal?
Blev uppskovet en personlig skuld när huset blev färdigbyggt?
Om han inte har rätt till att överlåta skulden till mig men gör det ändå, hur går jag vidare med att han brutit mot vårt kontrakt?
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Jag ska nedan besvara din fråga.
Reglerna som är tillämpliga på din fråga hittar du i inkomstskattelagen (IL) samt äktenskapsbalken (ÄktB).
Uppskovsbelopp vid äktenskapsskillnad
Vid bodelning i anledning av äktenskapsskillnad anses inte en försäljning av huset ha skett (47 kap. 11 § st. 3 IL). Vid sådan bodelning ska det uppskovsbelopp som är registrerat på bostaden överföras till den make/maka som erhållit bostaden genom bodelning och ”följa med huset” (44 kap. 21 § st. 1 IL).
I och med att fastigheten genom bodelning tilldelades dig så stämmer det att din före detta man inte ska betala av den innestående skatten. Eftersom att du har övertagit bostaden måste du senast när denna säljs återföra inte bara ditt uppskovsbelopp utan även det övertagna uppskovsbeloppet till beskattning.
Täckning för skulden vid bodelning
Du får gäldstäckning (täckning av dina skulder) ur ditt giftorättsgods (11:2 ÄktB). Överskottet hos vardera make sammanläggs och hälftendelas (11:3 ÄktB). Summan av gäldstäckningen och det belopp som vardera make får genom hälftendelningen utgör makens andel i boet vid bodelningen (11:6 ÄktB).
I och med att uppskovsbeloppet är en skuld så skall denna ingå i er bodelning. Detta innebär i sin tur att du får täckning för uppskovsbeloppet med hjälp av huset som utgör giftorättsgods. Du får med andra ord täckning för skulden ur ert giftorättsgods och därmed så minskas egendom ni ska dela på. På så vis kan man säga att uppskovsbeloppet rent praktiskt delas mellan er även om din före detta man inte direkt kommer stå för skatteskulden utan istället får ut mindre egendom ur bodelningen.
Råd och handlingsplan
Det bästa för dig vore att komma i kontakt med någon av våra jurister på kontoret i Jönköping. Då kan du få hjälp med att se så att er bodelning har gått rätt till samt att du har fått täckning för uppskovsbeloppet i bodelningen.
Med vänliga hälsningar,
Helena Piccolini Danielsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.