Jag är gift med en svensk man och har fått uppehållstillstånd i två år Vi har ett gemensamt barn som är svensk medborgare. Jag har sedan tidigare en son med min ex man. Den sonen bor med oss och har också uppehållstillstånd i två år.
Jag undrar nu, om jag skiljer mig, kan jag och min äldste son få permanent uppehållstillstånd i Sverige på grund av att min yngste son är svensk medborgare.
Tack för hjälpen!
Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Permanent uppehållstillstånd
Av 5 kap. 16 § utlänningslagen (2005:716, UtlL) framgår att en utlänning som fått tidsbegränsat uppehållstillstånd pga. familjeanknytning endast får beviljas ett nytt tidsbegränsat uppehållstillstånd eller ett permanent uppehållstillstånd om förhållandet består. Permanent uppehållstånd ska enligt 5 kap. 2 b § UtlL ges till den som beviljats ställning som varaktigt bosatt i Sverige.
Varaktigt bosatt
En ansökan om ställning som varaktigt bosatt ska beviljas om den ansökande har bott i Sverige de senaste fem åren utan avbrott med uppehållstillstånd, 5 a kap. 1 § UtlL. Om personen har bott i EU under de senaste fem åren kan även påverka detta krav i positiv riktning. För att beviljas ställning som varaktigt bosatt måste den sökande kunna försörja sig och sin familj med egen inkomst och ha en bostad. Kravet på inkomsten är uppfyllt om det inte rör sig om enbart enstaka inbetalningar eller korttidsanställningar.
Ditt uppehållstillstånd
I din situation blir det intressanta att bedöma huruvida förhållandet består fortfarande eller ej. Vid en eventuell skilsmässa består ju inte förhållandet till den anknytningspersonen. Däremot består ju fortfarande förhållandet till ditt yngsta barn som är svensk medborgare. Och om det var förhållandet till din make som gjorde att du fick UT först och främst, är det ju fortfarande möjligt att ansöka om uppehållstillstånd på den grunden att du kanske är vårdnadshavare och förälder till ditt yngsta barn som är svensk medborgare och om ni bor ihop, enligt 5 kap. 3 a § p. 3 UtlL.
Din äldste sons uppehållstillstånd
Din äldsta sons ålder avgör hans situation. Om han är under 18 år räknas han som barn enligt svensk lag och ifall du får nytt uppehållstillstånd så får han det genom dig. Om han är vuxen men har ett särskilt beroendeförhållande till dig kan detta göra att även han får UT eller PUT om du får det. Om han till exempel är vuxen och gift har han sämre möjligheter att få fortsatt uppehållstillstånd genom dig, för det fall du skulle få förlängt eller permanent.
Beslut om uppehållstillstånd fattas av Migrationsverket. Vid fortsatta funderingar kan ni alltid vända er dit.
Hoppas du känner att du har fått vägledning i din fråga.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.