Hej! Jag och min man separerade i januari i år. Jag ville sedan ha prövotid och den går ut i mars 2020. Min man har betalt nästan alla räkningar förutom hyra, mat och fackavgift. Jag är i en sådan situation att jag är långtids sjukskriven och får ut ca 11 000 kr i månaden. Min man tjänar 30 000 kr i månaden. Troligtvis kommer jag bli sjukpensionär och då får jag ca 9 000 kr i månaden + bostadsbidrag. Jag har en dotter på 18 år som bor hemma som han betalar 3.500 kr i månaden. Dom pengarna måste jag ta till hyran. Vi har även skulder på en bil som han tyckte jag skulle köpa. Vi har idag 110 000 kr i skuld på den och han vill inte betala längre på den. Vet inte hur jag ska klara min ekonomi.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för några juridiska lösningar som finns för din situation och vad som gäller vid skilsmässa.
Underhållsskyldighet under betänketiden
Underhåll mellan makar regleras i 6:e kapitlet i äktenskapsbalken (ÄktB). När en äktenskapsskillnad föregås av betänketid anses makarna fortfarande vara gifta under denna tidsperiod fram tills att betänketiden utgått och någon begär verkställighet av skilsmässan. Det innebär att reglerna om underhåll under äktenskapet fortfarande är tillämpliga och utgångspunkten är att makarna ska leva på samma ekonomiska standard (se 6:1-2 ÄktB). Om makarna inte varaktigt bor tillsammans kan ena maken begära att skyldigheten att betala underhållsbidrag fullgörs (se 6:6 st.1 ÄktB). Kan makarna inte komma överens om beloppet så kan domstolen på yrkande av någon make fastställa beloppet. Beloppet ska också utgå med hänsyn till parternas förmåga att betala bidraget (se 6:1 ÄktB).
Underhållsskyldighet efter skilsmässa
Efter äktenskapsskillnad är huvudregeln att varje make svarar för sin egen försörjning (se 6:7 st. 1 ÄktB). Det finns dock undantag där ena maken kan behöva betala ett skäligt underhållsbidrag till den ekonomisk svagare maken under en övergångstid, vilket syftar till att ge den maken en möjlighet att förbättra inkomsterna (se 6:7 st. 2 ÄktB). Ytterligare ett undantag finns när ena maken har svårigheter att försörja sig själv efter ett långvarigt äktenskap och underhållsbidrag ska då utgå under en längre tid (se 6:7 st. 3 ÄktB). Det långvariga underhållsbidraget är dock svårare att få igenom då det endast ska användas vid klara undantagssituationer när t.ex. äktenskapet har begränsat möjligheterna för maken att försörja sig på egen hand.
Samägd bil
När en bil ägs av två personer blir samäganderättslagen tillämplig om ägarna inte har avtalat om annat. Det finns då en möjlighet att sälja bilen på offentlig auktion även om inte den andra ägaren godkänner det (se 6 § samäganderättslagen). Det görs genom en ansökan hos tingsrätten och delägarna får sedan dela på försäljningssumman. Vid en gemensam skuld är man solidariskt betalningsansvariga vilket betyder att man har en skyldighet att fullfölja avtalet och betala sin del av lånet.
Din situation
Om du känner att du inte kan klara din ekonomi kan du ha rätt till underhållsstöd under betänketiden av din före detta make. Det finns även en möjlighet att få underhållsbidrag efter att skilsmässan är genomförd men den bedömningen görs av domstolen utifrån omständigheterna i det enskilda fallet varför jag inte kan garantera att det är något du kommer få.
Jag har tolkat situationen så att ni äger bilen tillsammans och att ni även båda står på lånet. Om det är så har du rätt att begära en försäljning av bilden även om din före detta make inte skulle gå med på det. Genom pengarna från försäljningen kan ni då betala av lånet. Är det så att du själv äger bilen så kan du såklart även då sälja bilen för att betala tillbaka lånet.
Sammanfattning och rådgivning
Ovan har jag försökt lista olika juridiska lösningar på dina ekonomiska problem. Jag kan som sagt inte ge något exakt svar på om du kommer ha rätt till underhållsbidrag eller inte. Det är en bedömning som kommer göras av tingsrätten om det inte är så att ni gemensamt avtalar om att du ska få underhållsbidrag. Enligt mig är det i alla fall värt att ansöka om detta det finns en chans att i varje fall få det under en övergångsperiod. Det går inte heller för mig att exakt säga vilket belopp du skulle få erhålla. Bilen går att sälja oavsett om den är samägd eller om du äger bilen själv vilket gör att du förhoppningsvis kan betala av en del av lånet.
En ansökan om underhåll eller försäljning av egendom på offentlig auktion görs hos en tingsrätt, hitta din närmaste tingsrätt HÄR. Du kan även läsa mer om bodelning hos Familjens Jurist. De kan även hjälpa dig med mer juridisk rådgivning innan en eventuell ansökan i tingsrätten och företräda dig vid en domstolstvist. Hos Familjens jurist får du 60 minuters rådgivning via telefon till ett fast pris, deras jurister har lång erfarenhet och kunskap inom familjerättsliga frågor. Om det passar bättre kan du även boka ett personligt möte på något av deras kontor.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.