Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Tvångsförsäljning av bostad & sambos övertaganderätt

Hej. Jag och sambon har tilsammans köpt en bostadsrättshus och nu efter några år så lutar det mot att vi kommer gå skilda vägar. Jag skulle vilja stanna i huset då det är min enda trygghet här i Sverige och jag vet efter ett samtal med banken att jag har råd att köpa ut honom. Sambon säger dock att så lätt kommer det inte vara för mig och han tänker isf tvinga huset till försäljning. Kan han göra det av rent vrede? Vad kan jag göra för att stoppa honom? Tack på förhand.

Rådgivarens svar

2020-07-05

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Bodelning mellan sambor
I ert fall aktualiseras bestämmelserna i sambolagen. Om ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av samborna begär det inom ett år (8 § sambolagen). En bodelning innebär att värdet av sambornas samboegendom ska fördelas lika mellan dem efter att avdrag för vissa skulder har gjorts (13 och 14 §§ sambolagen). 

Samboegendom är bostad och bohag (möbler, hushållsmaskiner m.m.) som införskaffats för gemensam användning (3 § sambolagen). Detta innebär att bostad och bohag som någon av samborna införskaffat innan samboförhållandet inleddes inte kommer att ingå i en eventuell bodelning. Av förutsättningarna i din fråga bedömer jag att bostadsrätten införskaffades för gemensam användning och den utgör således samboegendom. 

Övertaganderätt bostad 
Övertaganderätt förutsätter att en av parterna i ett samboförhållande begär bodelning senast 1 år efter det att förhållandet upphört och i bodelningen har den sambo som bäst behöver bostaden rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott (22 § sambolagen). Den som övertar bostaden ska ersätta den andra parten för värdet. Vid behovs- och skälighetsprövningen beaktas omständigheter såsom om det finns barn i samboförhållandet, eventuella handikapp, hälsa, arbetsplats och möjligheter att erhålla bostad på annat håll. Om det finns barn i samboförhållandet och barnet/barnen huvudsakligen kommer att bo hos den ena sambon torde denna sambo i regel ha störst behov av bostaden. 

Samägande av bostad
Då en bostadsrätt ägs av två eller fler personer gemensamt aktualiseras bestämmelserna i samäganderättslagen, om inte annat har avtalats. De personer som gemensamt äger en bostadsrätt kallas för delägare. Huvudregeln är att varje förfogande eller åtgärd avseende den samägda egendomen (bostadsrätten) kräver samtliga delägares medgivande, 2 § samäganderättslagen. Enligt huvudregeln kan således inte en delägare ensamt bestämma om en försäljning av bostadsrätten. 

Det finns dock undantag från huvudregeln. Om delägarna inte kan enas kan en av delägarna framtvinga en försäljning på offentlig auktion, 6 § samäganderättslagen. En sådan tvångsförsäljning sker genom ansökan hos domstol. Annan delägare kan dock förhindra en sådan försäljning om delägaren visar att synnerliga skäl föreligger. Att det vid försäljningen är lågkonjunktur har ansetts vara synnerliga skäl, vilket har förhindrat försäljning. I regel krävs det dock mycket för att det ska anses föreligga synnerliga skäl.

Vid en försäljning på offentlig auktion kan domstolen, om någon av delägarna yrkar detta, bestämma ett pris under vilket egendomen inte får säljas, 9 § samäganderättslagen. Är delägarens yrkande om pris för högt kan dock ett lägre pris fastställas. 

Rekommendation
Ovanstående innebär att du i en bodelning kan pröva din rätt till övertagande av bostadserätten enligt bestämmelserna i sambolagen som görs utifrån en behov- och skälighetsbedömning baserad på en bedömning utifrån varje enskilt fall. Din föredetta sambo kan dock framtvinga en bostadsförsäljning enligt reglerna i samäganderättslagen.

Om ni inte kan komma överens om bodelningen på egen hand kan du begära att tingsrätten förordnar en bodelningsförrättare, se 26 § sambolagen. Bodelningsförrättaren blir då den som har sista ordet i de frågor som du och din exsambo är oense om. Kommer ni inte fram till en gemensam lösning avgör bodelningsförrättaren saken. Bodelningsförrättaren har dock rätt till arvode, vilket är en kostnad som du och din exsambo delar lika på om inte bodelningsförrättaren anser att det finns skäl för att fördela kostnaderna på något annat sätt. 

Familjens Jurist kan hjälpa dig med bodelningen - du kan boka tid med en jurist här. På vår hemsida kan du även läsa mer om bodelning och mycket annat.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du är i behov av ytterligare rådgivning är du varmt välkommen att kontakta oss på Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.