Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ska tjänstepension och privat pensionsförsäkring ingå i bodelning vid skilsmässa?

Jag har två gamla pensionsförsäkringar som ligger i fribrev i en svensk bank och som jag idag, som privatperson, står som Försäkringstagare, Försäkrad och den som betalar. Dessa är tidigare tjänstepensioner från företag som inte längre finns kvar och därav förmodar jag att dom skrevs över till mig privat 1997 och 2010? Då dessa pensionsförsäkringar var aktiva stod min dåvarande arbetsgivare som Försäkringstagare och arbetsgivaren betalade in premierna. Inbetalningarna utgjorde inte löneväxling, utan var en månadsinbetalning enligt då gällande kollektivavtal. Jag har alltså aldrig själv betalat in några pengar till dessa pensionsförsäkringar och idag kan jag inte göra det då dom ligger i fribrev. På den ena försäkringen står det att jag har ”Begränsad” förfoganderätt och på den andra står det ingenting. Försäkringsbolaget/banken säger att jag inte har någon som helst möjlighet att ändra eller betala in extra pengar till dessa. Det enda jag kan styra är när pengarna ska betalas ut och en av dom är en fondförsäkrings där kan jag byta fonder.

Fråga: Ska båda eller ena av dessa pensionsförsäkringar ingå i en bodelning vid skilsmässa? - Om det är tveksam, vad är argumenten för eller emot om de ska ingå i en bodelning?

Rådgivarens svar

2022-12-18

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om pensionsförsäkringar vid skilsmässa. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Äktenskapsbalken, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Ingår tjänstepensioner i bodelning vid skilsmässa? 

När det gäller tjänstepensioner som tecknats av arbetsgivare som försäkringstagare är huvudregeln att tjänstepensioner inte ska ingå i en bodelning enligt 10 kap. 3 § st. 1 äktenskapsbalken. 

Normalfallet är att arbetstagaren inte äger pensionen, istället ägs försäkringen av arbetsgivaren där arbetstagaren är insatt som oåterkallelig förmånstagare. Om inte arbetstagaren kan överlåta pensionen undantas pensionen från bodelning. Rätten till pension blir därmed att jämställa med lönefordran.

Ingår privata pensionsförsäkringar i bodelning vid skilsmässa?

Huvudregeln är att pension på grund av privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande ska ingå i bodelning med anledning av äktenskapsskillnad, om det inte är oskäligt att hela pensionsrätten ingår enligt 10 kap. 3 § 3 st äktenskapsbalken. 

Av utformningen av 10 kap. 3 § tredje stycket och de uttalanden som gjordes i samband med ändringen framgår att lagstiftarens avsikt var att frågan om vem som äger en pensionsförsäkring (dvs. är försäkringstagare) även fortsättningsvis ska vara utgångspunkten vid prövningen av om värdet av försäkringen ska undantas från bodelningen enligt första stycket (se prop. 1997/98:106 s. 62). 

När är det oskäligt att hela pensionsrätten ingår i bodelningen?

Frågan om pensionsförsäkringar eller pensionssparavtal ska undantas från bodelning ska alltså avgöras efter en helhetsbedömning av makarnas förhållanden.

Omständigheter som kan beaktas vid helhetsbedömningen. I förarbetena nämns bl.a. pensionsrättens värde satt i relation till makarnas övriga tillgångar, andra möjligheter att genom bodelningen åstadkomma en rättvis fördelning samt om den berättigade maken av sociala skäl kan antas ha ett särskilt behov av rättigheten (prop. 1997/98:106 s. 64 f.).

Din situation

Utifrån din situation gäller att eftersom du numera äger pensionsförsäkringen är det en tillgång och ingen rättighet, då anses pensionsförsäkringen som giftorättsgods och ska ingå i bodelning vid äktenskapsskillnad enligt 10 kap. 1 § äktenskapsbalken. Pensionsförsäkringen kan däremot undantas om det är oskäligt. Vad som är oskäligt ska bedömas efter en helhetsbedömning. Jag vet dessvärre för lite utifrån din situation för att uttala mig om huruvida det är oskäligt att pensionsförsäkringen ska ingå. 

Sammanfattning och rekommendation

Sammantaget är huvudregeln att tjänstepension undantas från bodelning och privat pensionsförsäkring ingår, om det inte är oskäligt.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter i din situation och bedöma oskäligheten. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.