Hej! Jag ska lämna min sambo. Han är norsk och vårt gemensamma boende är i Norge. Jag äger en sommarstuga i Sverige, enskild egendom. Vad gäller för de saker som vi har köpt gemensamt till sommarstugan? Gäller sambolagen, det är inte vårt gemensamma boende. Vilka rättigheter har han? Kan han göra anspråk på saker som han har köpt dit, i present till mig?
Hej och tack för du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om sambors förmögenhetsförhållanden i nordiska situationer. För sådana juridiska frågor som sträcker sig över landsgränserna behöver ställning tas till vilken domstol som är behörig, vilken lag som gäller och domars verkställighet. Jag kommer därför förklara vad som gäller enligt luganokonventionen, lagen om makars och sambors förmögenhetsförhållanden i internationella situationer (IBL) och sambolagen (SamboL). Därefter förklarar jag vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.
Luganokonventionen
Sverige och Norge är bundna till Luganokonventionen, vilken är tillämplig på sambors förmögenhetsförhållanden över landsgränserna (jfr. artikel 1.2 luganokonventionen) . Konventionen innehåller dels regler om vilken domstol som är behörig, dels erkännande och verkställighet av avgöranden som meddelats i någon av konventionsländerna.
Gällande domstols behörighet är utgångspunkten att en talan kan väckas mot den som bor i ett av de länderna som är bundna till konventionen. Detta gäller oberoende var hen är medborgare (artikel 2 luganokonventionen). Om ett avgörande meddelats i någon av konventionsländerna, ska den genom en verkställbarhetsförklaring verkställas i de övriga konventionsländerna (artikel 38 luganokonventionen).
IBL
Luganokonventionen reglerar inte frågor om tillämplig lag (lagval). Dessa frågor styrs av IBL (SOU 2017/90 s. 243). Avseende sambors förmögenhetsförhållanden gäller den s.k. föränderlighetsprincipen. Av 5:6 IBL framgår nämligen att om samborna inte bestämt tillämplig lag genom avtal, gäller det lands lag där samborna tog hemvist när samboförhållandet inleddes (5:6 1 st. IBL). Om båda samborna senare har tagit sin hemvist i en annan stat och varit bosatta där i minst två år, tillämpas i stället den statens lag. Om båda samborna tidigare under samboförhållandet har haft sin hemvist i den staten eller om båda samborna är medborgare i den staten, tillämpas dock den statens lag så snart de har tagit sin hemvist i staten (5:6 2 st. IBL).
SamboL
Sambolagen är tillämplig på samboförhållanden. Två personer är sambor när de är i ett parförhållande och stadigvarande bor med varandra i ett gemensamt hushåll (1 § SamboL). Inledningsvis förutsätts att sammanboendet har, eller avses ha, en viss varaktighet. Vidare förutsätts att de som bor tillsammans är i ett parförhållande och delar på vardagssysslor i det gemensamma hushållet.
När ett samboförhållande upphör har vardera sambo rätt att begära bodelning (8 § 1 st. SamboL). Vid bodelningen fördelas all s.k.samboegendom mellan samborna, vilken består av bostad och bohag som köpts för gemensam användning (3 § SamboL). Vad en sambo har förvärvat före samlevnaden anses vanligtvis inte förvärvats för gemensam användning. Till sambors gemensamma bostad och bohag räknas inte heller egendom som huvudsakligen används för fritidsändamål (7 § SamboL).
I din situation
Både Sverige och Norge är bundna till luganokonventionen. Vilken domstol som skulle vara behörig att avgöra en potentiell tvist mellan dig och din sambo bestäms därför genom detta regelverk. Enligt luganokonventionen kan du som utgångspunkt väcka talan i både Sverige och norge (artikel 2).
Beträffande vilket lands lag som är tillämplig gäller föränderlighetsprincipen. Om du och din sambo bott i Norge senaste två åren (minst) kommer norsk lag bli tillämplig. Om ni inte bott i Norge senaste två åren landet lag där ni hade hemvist när ni blev sambor (5:6 IBL). Av din fråga framgår inte hur länge du och din sambo bott i Norge. Därmed kan inte ett konkret svar ges om svensk eller norsk lag ska tillämpas i din situation.
Under förutsättning att svensk lag skulle bli tillämplig har vardera sambo rätt att begära bodelning av samboegendomen (8 § SamboL). En sådan begäran måste göras inom ett år sedan samboförhållandet upplöstes. Bostad och bohag som används för fritidsändamål faller dock utanför begreppet samboegendom (7 § SamboL). En sommarstuga bör enligt min mening betraktas vara ett fritidshus. Till bohag som används huvudsakligen för fritidsändamål räknas det bohag som används i fritidsbostaden. Det blir därmed svårt för din sambo att göra anspråk på de gåvor han gett till, vilka avsetts användas i din sommarstuga.
Min rekommendation är att kontakta en jurist. En jurist kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och på så vis ge dig ett mer konkret svar på din fråga. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.