Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Rätt till arbetsverktyg (fiol) vid bodelning

Jag är musiker och spelar fiol. Jag undrar hur en bodelning fungerar gällande min fiol som är värd 1 miljon kr och som jag alltså använder i mitt jobb.

Rådgivarens svar

2019-11-14

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Det framgår inte av din fråga huruvida du och din partner är gifta eller sambor. Regler för bodelning vid äktenskap finns i äktenskapsbalken, medan regler för bodelning vid samboförhållande finns i sambolagen. Utfallet blir olika beroende på er civilstatus, varför jag nedan kommer att redogöra för båda alternativen.

Bodelning vid äktenskap

Om du och din partner är gifta, så är det enkelt att avgöra huruvida du har rätt till fiolen vid en framtida bodelning. I bodelningen ingår allt giftorättsgods. All egendom som ni äger (tillsammans eller var för sig) är giftorättsgods, så länge det inte är enskild egendom. Egendom kan bara bli enskild genom avtal: antingen ett äktenskapsförord mellan dig och din partner, eller om du har fått fiolen som gåva eller arv med föreskrift om att den ska vara enskild egendom. Finns det ett avtal är egendomen enskild och din partner kan därmed inte kräva hälften av fiolen i en framtida bodelning. Om ett sådant avtal inte finns och du och din partner är överens om att din fiol inte ska ingå i bodelningen, så kan ni skriva ett äktenskapsförord.

Äktenskapsförord kan man skriva på egen hand, men man kan också ta hjälp av en jurist. Gör man det på egen hand är risken större att man formulerar sig otydligt och att avtalet därför inte får den betydelse som man har tänkt sig. Jag rekommenderar därför att ni kontaktar en jurist. På Fråga Juristen samarbetar vi med Familjens Jurist, en juristbyrå som är specialiserade på äktenskapsförord. Ni kan välja mellan att boka in ett fysiskt möte, upprätta äktenskapsordet över telefon (till ett fast pris) eller upprätta äktenskapsordet online (även det till ett fast pris).

Bodelning vid samboförhållande

Om du och din partner är sambor blir det dock svårare att avgöra. I bodelningen ingår all samboegendom. Till att börja med ingår även här egendom som du och din partner genom ett samboavtal (motsvarande ett äktenskapsförord) har bestämt ska vara samboegendom. Dessutom ingår gemensamt bohag, d.v.s. egendom som "är avsett för det gemensamma hemmet". För att egendom ska vara gemensamt bohag måste de ha köpts in under, eller precis innan, ert sammanboende. Om du köpte fiolen innan ni flyttade ihop så är den inte samboegendom och ingår således inte i bodelningen.

Även om du köpte fiolen medan ni bodde ihop kan den fortfarande vara din enskilda och inte samboegendom. Att du använder din fiol i ditt arbete talar för att den inte är avsedd för det gemensamma hemmet. Det blir dock svårare ifall din partner också spelar fiol, på hobby- eller professionell nivå, och använder din fiol, om än inte lika ofta som du.

Sammanfattning

Om ni är gifta, så är fiolen giftorättsgods och kommer därmed att hälftendelas, såvida det inte finns något avtal, antingen er emellan eller mellan dig och den du eventuellt fick fiolen av. Om ni är sambor, så är fiolen antagligen inte samboegendom (om du köpte den innan ni flyttade ihop, eller om du är den enda som faktiskt använder den). Ett mer konkret svar än så kan jag tyvärr inte ge, då jag saknar vissa omständigheter. Om ni vill ha hjälp att upprätta ett äktenskapsförord, för att försäkra dig om att du själv får fiolen vid en framtida bodelning, så rekommenderar jag er som sagt att kontakta Familjens Jurist.

Om du har några ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Familjens Jurist med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.