Jag och mitt ex skilde oss i februari 2008, då ägde vi en gård tillsammans, jag valde att flytta och han sa att han inte skulle ha råd att bo kvar om vi gjorde en bodelning vilket var en tragedi för barnen enl honom, jag orkade inte engagera mig i saken och flyttade utan bodelning, strax där efter gjorde han en värdering på gården och den visade sig vara värd 3 ggr mer än vad vi köpt den för... nu under åren har han gjort allt för att göra mitt liv till ett rent helvete, förstört mina relationer med barnen mm, barnen är myndiga nu så min frågan är om jag kan kräva att det görs en bodelning nu sent efteråt?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Bodelning med anledning av skilsmässa
När ett äktenskap upphör genom äktenskapsskillnad ska en bodelning göras (9 kap. 1 § äktenskapsbalken) Vid en bodelning ska makarnas samtliga tillgångar (s.k. giftorättsgods) fördelas lika mellan dem (10 kap. 1 § äktenskapsbalken). Dock ska egendom som räknas som enskild undantas från en bodelning. Enskild egendom är sådant som enligt testamente, gåvobrev eller äktenskapsförord ska ses som enskild egendom (7 kap. 2 § äktenskapsbalken). Om det inte framgår någonstans att egendomen ska räknas som enskild, presumeras egendomen vara giftorättsgods per automatik (7 kap. 1 § äktenskapsbalken).
Tidsgräns för begäran om bodelning efter skilsmässa
Det saknas en uttrycklig tidsgräns i lag för hur långt senare en bodelning kan begäras på grund av en skilsmässa. Bodelning ska dock göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om skilsmässa väcktes (9 kap. 2 § äktenskapsbalken).
Frågan om när det är försent att begära bodelning efter en skilsmässa har tagits upp i Högsta domstolen flertalet gånger. Att begära bodelning 24 år efter en skilsmässa ansågs vara försent när maken ifråga inte heller hade en godtagbar förklaring till dröjsmålet (se NJA 1993 s. 570). I ett annat fall fick en make rätt att begära bodelning 10 år efter skilsmässan på grund av att denne ansågs ha giltiga anledningar till dröjsmålet. Anledningarna var bland annat att det var bäst för de gemensamma barnen att få bo kvar i sin invanda boendemiljö och att den ena maken inte hade ekonomiska möjligheter att lösa ut den andre vid tidpunkten för skilsmässan. Dessutom föreligger ingen allmän preskriptionstid för rätten till anspråk på giftorättsgods (se NJA 2009 s. 437).
Din situation
I dagsläget är det 12 år sedan som ni skilde er. Enligt praxis är det tillåtet att begära bodelning 10 år efter skilsmässan om det föreligger en godtagbar anledning till dröjsmålet. Er anledning till att inte genomföra bodelningen tidigare, liknar den anledning som Högsta domstolen ansåg vara godtagbar i rättsfallet ovan. Därigenom finns chansen för dig att möjligen kunna begära bodelning än idag, men det är dessvärre ingenting jag med säkerhet kan besvara eftersom det är en bedömningsfråga.
Familjens Jurist kan hjälpa er med frågor om bodelning
Jag rekommenderar dig att vända dig till Familjens Jurist för vidare hjälp i ditt ärende. Där kan ni även få hjälp med en bodelning om det skulle bli aktuellt. Familjens Jurist har erfarna jurister med stor erfarenhet av familjejuridik och bodelningar. Läs mer här om hjälp vid frågor om bodelning hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.