Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Min sambo äger huset vi bor i, har jag någon rätt till huset vid separation?

Hej! För 2 1/2 år sedan köpte min pojkvän ett radhus där tanken var att vi skulle köpa in till oss lika delar, men jag valde att först hyra ut min lägenhet som jag ägde och bott i själv sedan tidigare. Två månader efter vi flyttat in så hör mina hyresgäster av sig att de hittat något annat och säger upp den, så jag väljer då att sälja min lägenhet för att köpa in mig i radhuset som jag tillsammans flyttat in i med min sambo. Vi gjorde ett överlåtelseavtal via Lexley men ej skrivit under. Han har skjutit på att jag ska köpa in mig under lång tid för han säger det är krångligt och mycket att tänka på. Han har ej velat att jag ska kontakta bank och Skatteverket utan han skulle sköta det själv för han vill ha kontrollen. För fyra månader sedan fick vi vår bostadsrätt/radhus värderat inför att vi skulle skriva på överlåtelseavtalet. det blev värderat till 900 000 kr mer än vad vi(han) köpte det för. Vi har delat på alla kostnader i huset sedan inflytt augusti 2020; renovering, vitvaror, trädgård, trädäck och allting i huset för att tanken hela tiden varit att jag ska köpa in mig. Nu ska vi gå skiljda vägar och JAG ska flytta ut, eftersom det är HAN som äger den. Vi har tillsammans haft hemförsäkring via Folksam sedan inflytt. Har jag någon rätt till någon ersättning/vinst nu när jag flyttar ut? Alternativt när han säljer den?

Rådgivarens svar

2022-11-28

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din fråga! Din fråga berör bodelning i samboförhållanden, vilket regleras av sambolagen. Jag kommer inledningsvis förklara vad som gäller i allmänhet för att sedan redogöra för ditt fall och slutligen lämna en rekommendation. 

Allmänt om bodelning i samboförhållanden

När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det, 8 § sambolagen. Begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde, 8 § 2 st. sambolagen. I bodelningen ingår samboegendom, vilket utgörs av gemensam bostad och bohag som är förvärvad för gemensam användning, 3 § sambolagen. Med sambors gemensamma bostad avses bland annat fast egendom (hus) (5 § 1 p. sambolagen), samt bostadsrätt (5 § 3 p. sambolagen) som samborna eller någon av dem äger.

Allmänt om samboavtal 

Genom att skriva ett samboavtal kan sambor, eller blivande sambor, avtala bort sambolagens bodelningsregler. Det innebär att bodelning av samboegendomen inte sker, 9 § sambolagen

Ditt fall

Av frågan framgår att huset köptes i syfte att ni skulle bo där tillsammans. Det verkar även som att ni bott där tillsammans sedan huset köptes. Huset borde därför anses förvärvat för gemensam användning och ska i sådana fall ingå i samboegendomen. Om du påkallar bodelning kommer all samboegendom (bostad och bohag förvärvat för gemensam användning) delas lika mellan er. Det spelar alltså ingen roll vem av er som äger huset om det anses förvärvat för gemensam användning. 

Det framgår inte av din fråga om ni har skrivit ett samboavtal. Har ni skrivit ett samboavtal gäller inte sambolagens bodelningsregler och huset kommer inte delas mellan er.

Rekommendation

Om ni inte har skrivit ett samboavtal är min rekommendation att du begär bodelning. Mer information hittar du här. Du måste framställa en begäran om bodelning inom ett från att samboförhållandet tog slut.

Om du har fler frågor eller behöver vidare rådgivning hjälper vi på Familjens jurist dig gärna! Hoppas du har fått svar på din fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.