Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Min man har flyttat in hos sin nya tjej och vill skiljas - vad gäller?

Min man vill skiljas. Han nämnde skilsmässa för första gången på vår första och enda parrådgivning för några veckor sedan och skickade in skilsmässoansökan strax därefter. För nyligen flyttade han in hos sin nya tjej och jag har inte ens hunnit skriva under skilsmässoansökan än i väntan på att äktenskapsförordet ska bli godkänt hos skatteverket. Han jobbar heltid, jag är arbetslös, vi har hus gemensamt och vi har tre gemensamma barn som alla är under 16 år. Vi har börjat dela upp vårdnaden att vi tar barnen varannan vecka.

Underhållsbidrag: Har jag rätt till underhållsbidrag från från barnens pappa eftersom han tjänar mycket mer? Hur mycket bidrag har jag rätt till och hur får jag igenom det t ex om han är motvillig? Måste jag skriva under skilsmässoansökan först eller räcker det att vi är separerade?

Äktenskapsförord: Den har precis blivit godkänt hos skatteverket och vi har fått originalet tillbaka med stämpel. Kan jag skriva under skilsmässoansökan nu och förordet ska gälla nu eller måste man vänta en tid emellan?

Äktenskapsskillnad: Han vill inte förstå att äktenskapsförordet tar flera veckor att behandla och få godkänt så han har skickar skilsmässoansökan varje vecka och uppmanar mig att signera ca 2 ggr per vecka. Nu hotar han med stämning om äktenskapsskillnad. Vad innebär det? Vad är det för skillnad/Vad blir det för andra konsekvenser mot att jag signerar skilsmässoansökan? Jag har också insett att jag inte vill vara gift med honom längre, men det hela kom som en chock och jag behöver lite mer tid att smälta allt innan jag skriver på, men han verkar inte respektera det.

Rådgivarens svar

2022-07-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Jag kommer att gå igenom relevanta regler på de huvudområden som du själv nämner: underhållsbidrag, äktenskapsförord och skilsmässoansökan. Jag avslutar med en rekommendation i ditt fall mer specifikt.

Underhållsbidrag

Föräldrar har en underhållsskyldighet mot sina barn, alltså ett gemensamt ansvar för barnets försörjning. Under vissa förutsättningar kan en förälder fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag (se 7 kap. 2 § Föräldrabalken). Bidraget fastställs genom ett avtal eller genom en dom.

För att en förälder ska behöva betala underhållsbidrag krävs som huvudregel:

  • Att föräldern varken har vårdnaden eller varaktigt bor med barnet, eller
  • Att man har gemensam vårdnad men att barnet bara bor varaktigt hos den andra föräldern.

Vid växelvis boende räknas det som att barnet bor varaktigt med båda föräldrarna. Som huvudregel kan man alltså inte ålägga en förälder att betala underhållsbidrag om barnen bor exempelvis varannan vecka. 

I NJA 2013 s. 955 har dock domstolen angett att underhållsbidrag ändå kan bli aktuellt vid växelvis boende. En förutsättning är att ena föräldern har ett “större ekonomiskt utrymme än den andre”. Det vill säga: i vissa undantagsfall kan underhållsbidrag behöva betalas om ena föräldern är mycket rikare än den andra.

Äktenskapsförord

Att skriva ett äktenskapsförord innebär att två makar avtalar om att viss egendom ska vara enskild istället för giftorättsgods. Ett äktenskapsförord har vissa formkrav: det måste vara skriftligt, undertecknat och daterat. Förordet ska också registreras hos Skatteverket (enligt 7 kap. 3 § Äktenskapsbalken).

När ett äktenskap upplöses ska en bodelning ske. Enligt 9 kap. 2 § Äktenskapsbalken ska bodelningen göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes. Om det finns ett giltigt äktenskapsförord den dagen man ansöker om skilsmässa så kommer man ta hänsyn till det i bodelningen. Det finns alltså inga regler om att man måste vänta någon viss tid innan äktenskapsförordet börjar gälla.

Att skilja sig

Beroende på hur ens situation ser ut så gäller olika regler för att skilja sig. Om båda makarna är överens om att de vill skiljas så ansöker man gemensamt hos tingsrätten. Om bara ena maken vill skiljas kan han eller hon på egen hand ansöka om stämning angående äktenskapsskillnad hos tingsrätten (14 kap. 4 § Äktenskapsbalken). Man behöver inte avskräckas av ordet stämning - detta innebär egentligen bara att man ansöker om skilsmässa enskilt.

Om det bara är ena maken som vill skiljas så har han eller hon rätt till det efter en betänketid om minst sex månader. Betänketiden räknas från det att man gemensamt ansöker om att skiljas eller när ena maken blir delgiven om att den andra maken har yrkat om äktenskapsskillnad (5 kap. 3 § Äktenskapsbalken). Regeln om betänketid gäller även om man har barn under 16 år som en av makarna, eller båda, varaktigt bor med.

Rekommendation

Jag hoppas att du fått lite klarhet i juridiken kring skilsmässor. I ditt fall skulle det eventuellt kunna bli aktuellt med underhållsbidrag, med tanke på att du nämner att du är arbetslös. Det beror dock på hur stora inkomster din make har. Du frågade hur mycket bidrag du har rätt till, detta kan jag dock inte svara på eftersom jag inte har alla detaljer i ditt fall. Jag skulle rekommendera dig att boka en tid med någon av Familjens Jurists medarbetare, som kan svara på dina funderingar mer i detalj.  

Du undrade slutligen vad som blir skillnaden om du signerar skilsmässoansökan eller om din make skickar in en egen ansökan om skilsmässa - egentligen blir det ingen skillnad. Eftersom ni har barn under 16 år så kommer domstolen besluta om betänketid, men det finns inget krav på att man måste bo tillsammans under de sex månaderna. Hoppas du fått svar på dina frågor!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.