Hej, jag ligger i skilsmässa. Vi ska värdera huset, men han räknar upp alla småfel och vill dra ned värdet. Har han rätt till det?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller vid värdering av bostäder vid en bodelning.
Värdering av egendom
Regler kring bodelning finns i äktenskapsbalken. Enligt 9 kap. 1 § äktenskapsbalken ska en bodelning göras när ett äktenskap upplöses. Bodelningen ska enligt 9 kap. 2 § äktenskapsbalken göras utifrån egendomsförhållandena den dag talan om äktenskapsskillnad väcktes, också kallad brytdagen. Med egendomsförhållandena menas att både de tillgångar och de skulder som makarna hade på brytdagen, vilka ska beaktas vid en bodelning. Det finns dock inte någon bestämmelse kring hur en värdering av egendom som ska ingå i en bodelning ska gå till.
När det gäller bostäder brukar dessa värderas till sitt marknadsvärde. Det är alltså det värde som bostaden skulle säljas för vid en hypotetisk försäljning. Vid en sådan värdering ska man även ta hänsyn till en eventuell latent vinstskatt. Vidare ska även hänsyn tas till ett eventuellt uppskovsbelopp, alltså en uppskjuten vinstskatt från försäljning av en tidigare bostad som investerats i den nya bostaden. Även mäklararvode bör beaktas.
Säljarens upplysningsplikt
En säljare har ingen allmän upplysningsplikt men är ansvarig för så kallade dolda fel, dvs sådana fel som inte är upptäckbara vid en normal undersökning. Enligt 4 kap. 19 § jordabalken kan skadestånd utgå om fel eller förlust beror på att säljaren varit försumlig. Om en säljare inte informerar köparen om sådana uppgifter som säljaren varit medveten om och som denne förstått eller borde ha förstått varit viktiga för köparen kan säljaren anses försumlig och skadeståndsskyldighet kan då uppkomma, se NJA 2007 s. 86.
Vad gäller i din situation?
Det finns inga bestämmelser som avgör hur en värdering av egendom ska gå till. Som huvudregel värderas fastigheter till sitt marknadsvärde med beaktande av latent skatt, uppskovsbelopp och mäklararvode. Jag utgår från att de fel som din make påtalar är sådana som faktiskt föreligger och som fanns när talan om äktenskapsskillnad väcktes. Vissa fel omfattas av säljarens upplysningsplikt och bör därmed talas om för att undvika risk för att bli skadeståndsskyldig. Trots att det inte finns någon generell upplysningsplikt bör det inte finnas några hinder mot att påtala även andra fel, om det är sådana fel som faktiskt föreligger. Eftersom att du skriver att ni ska få huset värderat så uppfattar jag det som att ni tagit hjälp av en mäklare. När mäklaren värderar huset för att bestämma marknadsvärdet bör denne kunna avgöra om eller hur de fel din make pekat ut påverkar värdet.
Vidare kan det vara bra att ta hjälp av en jurist med att genomföra bodelningen om ni inte kommer överens. Familjens Jurist har lång erfarenhet av bodelning och här kan du boka tid med en jurist, antingen personligt eller över telefon. Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.