Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Lösa ut sambo ur bostad

Jag och sambo ska separera. Vi köpte huset för 950 000, det blev värderat 2016 för 1550 000. Vi har ett bolån på 760 000 samt privatlån på 514000. Vi står båda 50/50 på både hus och lån. Vi har inget samboavtal. Min sambo har gått in med ca 900 000 som använts till renovering av huset. Min sambo säger att ska jag ta över huset ska jag ta över alla lån samt att sambon vill ha tillbaka sina 900 000. Ska sambon ta över huset så tar sambon över lånen och jag ska skriva över huset på sambon utan att få något mer. Vad har jag egentligen rätt till? Har sambon rätt att kräva sina pengar tillbaka? Har sambon rätt att jag bara ska skriva över huset utan någonting?
Hur gör man uträkning på detta och om man skulle sälja huset istället, har sambon rätt till dom 900 000 som lagts på renovering?Vi har även inskaffat en del verktyg till renoveringen, sambon hävdar att det är köpt för sambons pengar, är verktygen något som ska delas lika?

Rådgivarens svar

2020-05-14

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Då det inte går att säkerställa att vi fått tillgång till all relevant information kan vi tyvärr inte hjälpa till med en exakt beräkning av vilken summa den ena sambon ska lösas ut med. Nedan följer en allmän redogörelse för vad som gäller när ett samboförhållande upphör och värdering av bostad.

Bodelning enligt sambolagen
Samboegendom
Då ni är sambos är sambolagen tillämplig. Sambor är fria att själva komma överens om en fördelning av samboegendomen men har enligt 8 § sambolagen även möjlighet att, inom ett år efter att samboförhållandet upphör, begära att en bodelning ska genomföras. I en bodelning ska samboegendom ingå, med vilket menas sambornas gemensamma bostad och bohag om dessa förvärvats för gemensam användning, 3 § sambolagen. Som gemensamt bohag räknas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet, dock ej sådant bohag som används uteslutande för ena sambons bruk eller egendom som huvudsakligen används för fritidsändamål, se 6 och 7 §§ sambolagen. Enligt ett förarbete till lagen nämns att det som vanligen förekommer i ett hem ingår. Verktygen kan alltså utgöra sådan egendom som ska ingå i en bodelning. 

Andelsberäkning och lottläggning
Vid en bodelning sker först en beräkning av hur mycket i värde av samboegendomen som vardera sambo har rätt till, den så kallade samboandelen. Beräkningen går till så att de skulder som vardera sambo har, i första hand sådana som går att hänföra till samboegendomen, ska räknas av från värdet av samboegendomen. I vissa fall får även andra skulder räknas av, 13 § sambolagen. Då ert bolån går att hänföra till er bostad, som bör utgöra samboegendom, bör detta således få räknas av. Gällande privatlånet får detta räknas av om det går att hänföra till samboegendom eller om skulden inte kan täckas med annan egendom än samboegendom. 

Det som finns kvar efter skulderna räknats av ska läggas samman och delas lika mellan samborna, 14 § sambolagen. Det värde som samboandelen uppgår till är således det som sambon har rätt till vid en bodelning. När samboandelarna beräknats ska samboegendomen fördelas mellan samborna, något som kallas för lottläggning. Vid lottläggningen ska respektive sambo tilldelas samboegendom (dvs gemensam bostad och bohag) till ett värde som motsvarar värdet på samboandelen och det som krävs för skuldtäckning, exempelvis lån för bostad. Den sambo som har bäst behov av bostaden eller bohaget har rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott, 16 § 2 st. sambolagen. Om den samboegendom som den ena sambon får på sin lott överstiger värdet på samboandelen kan sambon, istället för att överlämna samboegendom, ersätta den andra sambon med pengar, 17 § sambolagen

Värdering av gemensam bostad
Vid en värdering av bostad ska den latenta kapitalvinstskatt som kan komma att aktualiseras vid en försäljning beaktas. Hos Skatteverket kan du läsa mer om hur vinstskatten beräknas samt vilka avdrag som får göras. Om en försäljning beräknas medföra en vinst ska vinsten beskattas med 22 %, 45 kap. 33 § inkomstskattelagen. När den latenta skatten har beräknats kan värdet av själva bostaden beräknas, det så kallade skiftesvärdet. Det är skiftesvärdet som en bostad ska tas upp till vid en bodelning. Skiftesvärdet beräknas vanligen enligt följande: 
+ Försäljningspris
- Latenta skatten
- Eventuellt uppskovsbelopp
- Mäklarkostnader
= Skiftesvärdet

Sammanfattning och rekommendation
Bodelning enligt sambolagen är inte ett måste, ni är således fria att själva komma överens om en fördelning av egendom och med vilken summa en sambo ska lösas ut ur bostaden. Om bodelning begärs bör bostaden värderas enligt den ovan beskrivna uträkningen. Skiftesvärdet läggs sedan samman med värdet av det gemensamma bohaget. Efter detta ska bostadslånet, och eventuellt privatlånet beroende på om detta kan hänföras till samboegendomen eller om detta inte kan täckas av annan egendom, dras av. Det värde som finns kvar efter att skulderna avräknats ska sedan delas på två, vilket blir den summa som vardera sambo har rätt till vid en bodelning. Sambolagen tar inte hänsyn till vem som finansierat vad. Att din sambo lagt pengar på att renovera er bostad är således inget som sambon bör få tillbaka vid en bodelning. Tar sambon över bostaden och medföljande bolån bör sambon då endast få egendom som täcker samboandelen samt bolånet. Du bör alltså få ut din samboandel trots att din sambo betalat för renoveringen. Vid en försäljning av bostaden bör du ersättas enligt samma beräkning som om din sambo behållit bostaden, och sambon bör inte då heller kunna kräva ersättning för det som lagts på renoveringen. Tar du över bostaden med medföljande lån har du rätt samboegendom som täcker din samboandel samt bolånet.

En bodelning kan vara svår att göra själv, det kan därför vara bra att ta hjälp av en jurist. Här kan du boka tid med en jurist hos Familjens Jurist, som har stor erfarenhet av bodelningar. Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.