Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan två personer som flyttat isär räknas som sambor om de flyttar ihop tillfälligt?

Hej. Om person ett och två separerar i april och flyttar isär för att sedan den ena flyttar in hos den andra mellan mitten på september till slutet av november tills dennes nya boende blir tillgängligt. Kan den korta tiden räknas som att man är sambo? Om så är det ett nytt samboskap? Om man i oktober kommer överens om vilka saker man köpt tillsammans under den första tiden man var sambos (fram till april) och delar på de pengarna och båda är överens. Alltså inte en medveten bodelning. Kan denna då bestridas som en bodelning 8 månader i efterhand?

Rådgivarens svar

2022-08-01

Hej och stort tack för din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller. Jag kommer att börja med att redogöra för när man räknas som sambo samt när ett samboförhållande upphör. Jag kommer sedan att beröra reglerna kring bodelning vid samboskap. Avslutningsvis följer ett svar utifrån din situation samt en rekommendation.

När är man sambo?

Förutsättningarna för att ett samboförhållande ska föreligga finns att hitta i 1 § sambolagen (SamboL). Enligt bestämmelsen kan man urskilja tre förutsättningar som alla måste vara uppfyllda för att man ska klassas som sambor:

  1. Två personer ska stadigvarande bo tillsammans,
  2. I ett parförhållande,
  3. Och ha ett gemensamt hushåll. 

Vid bedömningen av om två personer är sambor ska samtliga omständigheter tas i beaktning. Det finns en presumtion för att två personer är sambor om personerna till exempel har gemensamma barn eller är folkbokförda på samma adress. Eftersom personerna stadigvarande ska bo tillsammans utesluts kortvariga sammanboende. I praxis har ca 11 veckors samanboende ansetts vara stadigvarande. Med att personerna ska vara i ett parförhållande menas helt enkelt att personerna ska vara ett par. I lagens förarbeten har man specificerat att ett par är en relation där sexuellt umgänge normalt ingår, se prop. 2002/03:80 s. 44. Med gemensamt hushåll menas att paret delar på hushållssysslor och normalt sett har en delad ekonomi.

När upphör ett samboförhållande?

Ett samboförhållande anses enligt 2 § SamboL ha upphört om:

  1. samborna eller någon av dem ingår äktenskap,
  2. samborna flyttar isär,
  3. någon av samborna avlider,
  4. en sambo ansöker om förordnande av bodelningsförättare enligt 26 §,
  5. en sambo ansöker om rätt att få bo kvar i bostaden enligt 28 § eller
  6. en sambo väckt talan om övertagande av bostad enligt 22 §.

Sambor anses enligt förarbetena till SamboL ha flyttat isär när någon av samborna bosätter sig på annat håll, prop. 2002/03:80 s. 45–46. Det är de faktiska omständigheterna, iakttagbara utåt sått, som är av betydelse. Att samborna är överens om att de "gjort slut" spelar ingen roll om det inte visat sig genom att exempelvis en av samborna flyttat ut.

Bodelning enligt sambolagen

När ett samboförhållande upphör har båda före detta sambor en rätt att begära bodelning ett år från att samboförhållandet upphört. I en bodelning delar man på samboegendomen. Ett bodelningsavtal mellan sambor ska vara skriftligt och undertecknat av respektive sambo, se 20 § SamboL med hänvisning till bland annat 9 kap. 5 § äktenskapsbalken.

Din situation

För att svara på din första fråga är det möjligt att ni presumeras vara sambor under tiden september till november. Detta gäller särskilt om ni är folkbokförda på samma adress. Vill ni inte att sambolagens regler ska gälla i sådant fall går det att skriva ett samboavtal, alternativt motbevisa presumtionen. Det blir att se som ett nytt samboförhållande eftersom ni flyttat isär efter att ni bodde ihop och var sambor tidigare.

Eftersom en bodelning enligt sambolagen ska skrivas under av båda samborna kan det du beskriver inte vara att se som en bodelning. Även ett föravtal har motsvarande formkrav, se 10 § SamboL.  Eftersom ni inte upprättat en formenlig bodelning eller avtalat om en sådan kan en sambo som inte är nöjd med er överenskomna fördelning begära en formenlig bodelning. Vill inte den andra sambon gå med på att upprätta en bodelning så kan den andra sambon begära en bodelningsförrättare i tingsrätten, 26 § SamboL.

Rekommendation

Jag rekommenderar er att göra en formenlig bodelning. Vi på Familjens Jurist erbjuder er både ett alternativ där ni själva kan förrätta en bodelning som uppfyller lagens formkrav, samt ett alternativ där ni upprättar bodelningen med en jurist. Jag rekommenderar vidare att ni funderar hur ni ska göra om ni presumeras vara sambor nu om ni tillfälligt flyttar ihop igen. Vi har kunniga jurister som kan hjälpa er med även den delen. Ni bokar en tid med en jurist genom att följa denna länk.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Om några oklarheter kvarstår är du varmt välkommen att skicka in en ny till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.