Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan man ge bort gåvor innan och under en skilsmässa?

Hej. Min pappa har ett aktiebolag utan äktenskapsförord och ligger i skilsmässa. Min pappa är VD och och hans blivande exfru sitter i styrelsen. Jag har varit utanför bolaget fram tills nu. Han är orolig över hur företaget ska påverkas vid en bodelning och har därför skänkt 50% av bolaget till mig för att isåfall bara behöva dela "sina" 50 % med sin blivande exfru. På så sätt har han ekonomiskt utrymma att "köpa ut" henne. Exfrun hävdar att det är olagligt att göra på det här sättet. Jag är inte trygg i den här lösningen utifrån okunskapen i vad detta kan innebära för mig, kan jag åka på någon ekonomisk smäll på grund av detta? Vad har jag för ansvar? Tacksam för svar!

Rådgivarens svar

2023-01-12

Inledning

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om gåvor under skilsmässa och bodelning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Äktenskapsbalken, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Vilka tillgångar ingår i bodelning? 

Vid en skilsmässa ska makarnas egendom delas lika genom bodelning (9 kap. 1 § äktenskapsbalken). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå. Giftorättsgods är all den egendom som inte är enskild (7 kap. 1 § äktenskapsbalken). Egendomen presumeras alltså vara giftorättsgods. Exempelvis kan giftorättsgods göras till enskild egendom genom ett äktenskapsförord. 

Bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om skilsmässa väcktes, dvs den dag då ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten. Denna dag kallas för brytdagen och efter denna dag har det ingen betydelse om egendomsförhållandena ändras (9 kap. 2 § äktenskapsbalken). 

Ge bort gåvor innan en skilsmässa 

Om en av makarna ger bort en gåva inom tre år innan talan om äktenskapsskillnad väcktes, kan gåvan behöva återbäras i bodelningen. Detta kallas för vederlagsregeln (11 kap. 4 § äktenskapsbalken).  Syftet med vederlagsregeln är att skydda make mot att den andre maken inför en äktenskapsskillnad genom gåva minskar sitt giftorättsgods. För att regeln ska bli tillämplig ska tre rekvisit vara uppfyllda; 1. Gåvan ska ges utan samtycke av den andre maken, 2. Gåvan ska ges inom tre år innan talan om äktenskapsskillnad väcktes, 3. Giftorättsgodset ska ha minskat i inte obetydlig omfattning.

Om gåvans värde uppgår till mer än 10 procent av givarens nettogiftorättsgods, bör detta anses ha minskat giftorättsgodset i inte obetydlig omfattning. Om dessa tre rekvisit är uppfyllda ska gåvans värde ska räknas med i bodelningen, som om gåvan aldrig givits bort. 

Ge bort gåvor under en skilsmässa 

Det har ingen betydelse om en av makarna ger bort en gåva under skilsmässans pågående. Detta eftersom bodelningen kommer att bedömas utifrån tillgångarna som fanns vid brytdagen, dvs den dag då ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten (9 kap. 2 § äktenskapsbalken). Bodelningen utgår alltså från vem som ägde vad på dagen då ansökan inkom. 

Din situation

Utifrån din situation gäller således att de 50 % av företaget som din pappa har skänkt till dig i gåva kommer att ingå i bodelningen, eftersom det är giftorättsgods och var en tillgång på brytdagen. Det finns alltså skyddsregler som för att hindra att en make gör sig av med egendom för att slippa dela med sig i bodelningen. 

Sammanfattning och rekommendation

Sammantaget ska vid en bodelning makarnas giftorättsgods ingå och delas lika. Bodelning görs med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten. Efter denna dag har det ingen betydelse om egendomsförhållandena ändras. Om en av makarna ger bort gåvor innan en skilsmässa kan gåvans värde behöva räknas med i bodelningen. Om en av makarna ger bort gåvor under skilsmässan har detta ingen betydelse, eftersom bodelningen görs efter egendomsförhållande på brytdagen. 

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.