Hej
Min sambo och jag ska separera. Vi bor i en bostadsrätt som jag betalat till 100% men som inköptes när vi var tillsammans för "gemensamt bruk". Dumt nog skrevs inget sambo-avtal. Dels för att "Vi kommer inte göra slut" och dels för "Att jag kommer inte ta dina pengar". Än så länge så står sambon fast vid att hon inte är intresserad vid att ta mina pengar och om hon skulle göra det så skulle säkerligen vi båda behöva flytta. Men då hon för närvarande studerar och inte har något sparkapital att tala om så kommer hon ju vara beroende av bidrag ett tag framöver om hon ska bo själv och det kommer hon ju inte få om hon har halva bostadsrätten som tillgång.
Frågan är, jag har förstått att man kan skriva ett sambo-avtal i efterhand. Det skulle funka att göra så här? För att sen göra en bodelning där det redan är reglerat att lägenheten tillfaller mig? Jag förstår att hon måste skriva på osv. Men finns det något som kan ställa till det i efterhand om man gör så här?
Jag läser även om skuldebrev, vad skulle det innebära i mitt fall? Är det något som är nödvändigt?
Detta är ju för att hon ska kunna börja från scratch utan att vi båda ska behöva flytta ut, det finns ett barn inblandat också. Vi är båda överens om att vi vill göra så här, än så länge iaf...
Tack på förhand!
Hej, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen! Jag förstår din fråga som om man kan skriva samboavtal i efterhand.
Sambolagen
Regler kring sambor regleras i lagen med det passande namnet sambolagen. Till att börja med kan nämnas att bodelning enligt 8 § ska ske när ett samboförhållande upphör och någon av parterna begär att samboegendomen fördelas genom bodelning. Om ingen av er begär det behöver det därför inte ske någon bodelning.
Om någon av er däremot vill ha en bodelning ska samboegendomen delas upp. Samboegendom är i enlighet med 3 § sambornas gemensamma bostad och bohag. Samboavtal regleras i 9 § och anger att sambor eller blivande sambor kan avtala om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Enligt 10 § får även sambor som står inför ett förestående upphörande av samboförhållandet avtala om den kommande bodelningen. I lagen kallas detta för föravtal. Ett föravtal måste upprättas skriftligen och undertecknas av båda parter.
Om du vill ha hjälp att upprätta ett föravtal rekommenderar jag att du kontaktar våra kunniga jurister på Familjens Jurist. Där kan ni till exempel upprätta ett föravtal online.
Sammanfattning
Bodelning mellan sambor sker endast om någon begär det. Ett föravtal kan avtalas om i omedelbar anslutning till att man separerar. Genom ett föravtal kan ni undandra din bostad från er samboegendom så att bostaden inte ingår i en eventuell bodelning. Ett föravtal behöver vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Familjens Jurist kan hjälpa er att upprätta ett föravtal. Utifrån vad du beskriver ser jag inte att att upprätta ett föravtal skulle ställa till det för dig, eller din sambo, på något sätt.
Hoppas jag har lyckats besvara din fråga! Om du har någon annan fråga om ett annat ämne är du varmt välkommen att ställa den till Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.