Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan en make smussla undan pengar i bodelningen?

Vi ska skiljas efter 21 år tillsammans och 12 år som gifta. Jag vill börja med att säga, att jag vill att allt ska vara rättvist, jag vill inte på något sätt roffa åt mig mer än vad som är min beskärda del 50/50. Dock vet jag att han kommer att bli grymt elak i denna process.

Fråga 1. Från och med när börjar bodelningen att gälla? Inga papper är ännu inskickade. Vi har barn under 18 år och därmed en betänketid. Varför jag undrar detta är för att min man tjänar mer än dubbelt så mycket som mig samt att han årligen (varje mars) får en bonus utbetald på 1.6 miljoner. Kan jag ha rätt till en del av den?

Fråga 2. Kan han smussla undan pengar?

Fråga 3. Hur börjar vi? Ska vi först gå till en gemensam jurist eller ska vi ha varsin? Någon sa att man börjar med att gå tillsammans och om det inte fungerar eller skulle bli en tvist ska man välja varsin. Stort tack för svar.

Rådgivarens svar

2021-11-25

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga avser bodelning efter äktenskapsskillnad, varför jag kommer att redogöra för relevanta bestämmelser i Äktenskapsbalken för att sedan ge dig en rekommendation utifrån din situation!

Från när görs bodelningen?

Jag tolkar din fråga på så sätt att du undrar från vilken utgångspunkt, eller vilket datum, man företar en bodelning. Utgångspunkten avseende detta återfinns i 9 kap. 2 § Äktenskapsbalken där det framgår ett en bodelning görs med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då ansökan om äktenskapsskillnad väcktes.

Kan ena parten smussla undan pengar i bodelningen?

Av 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken följer att vid en bodelning ska makarnas giftorättsgods ingå. 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken föreskriver att makarnas egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Vad som utgör enskild egendom framgår av 7 kap. 2 § Äktenskapsbalken. Där framgår att enskild egendom är egendom som till följd av i huvudsak äktenskapsförord, gåva, testamente eller gåva är att anse som enskild på grund av att egendomen övergått till mottagaren med detta villkorat i handlingen. Utöver enskild egendom får makarna från bodelningen även undanta bland annat kläder eller andra föremål som används uteslutande för personligt bruk, samma gäller egendom som make fått i ersättning för exempelvis personskada. Detta följer av 10 kap. 2-3 §§ Äktenskapsbalken.

I 11 kap. 4 § Äktenskapsbalken finns en regel som kan liknas vid ohederligt förfarande inför en bodelning. Där framgår att om ena maken, utan den andres samtycke, inom tre år innan talan om äktenskapsskillnad väcktes i inte obetydlig omfattning genom gåva minskat sitt giftorättsgods eller använt sitt giftorättsgods för att öka värdet av sin enskilda egendom, skall detta beaktas vid bodelningen. Det värde som på detta sätt "undanskaffats" ska således läggas till. Syftet med bestämmelser är att motverka att make genom olika åtgärder försöker minska den andra makens anspråk på hälften av egendomen. Det avgörande här är rekvisitet att giftorättgodset minskat i "icke obetydlig omfattning". Att maken agerat avsiktligt eller inte spelar ingen roll. Bedömningen görs utifrån åtgärdens storlek i förhållande till det övriga giftorättgodset.

Hur inleds en bodelning?

Av 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken framgår att en bodelning ska förrättas då äktenskapet upplöses. Hur man närmare går till väga är egentligen upp till ex-makarna. Dessa kan välja när man vill bodela, men det rekommenderas att man gör det så nära inpå äktenskapsskillnaden som möjligt. Bodelningen inleds genom att man upprättar och undertecknar ett bodelningsavtal. Man behöver inte vänta till dess att en dom på äktenskapsskillnad har meddelats för att upprätta ett sådant bodelningsavtal utan det går att göra så snart ansökan om äktenskapsskillnad registrerats hos tingsrätten.

Rekommendation utifrån sin situation

Jag förstår det så att du är intresserad av att få ta del av den bonus din make kommer att få utbetald i mars. Med den förutsättning att er ansökan om äktenskapsskillnad redan gjorts och ni nu befinner er i betänktetiden ligger det dock nära till hands sluta sig till att du inte kommer att kunna ta del av just den bonusen eftersom bodelningen görs utifrån egendomsförhållandena på dagen för ansökan om äktenskapsskillnad. Förhållande "frysts" på så sätt vid den tidpunkten och egendom (exempelvis pengar) som tillkommer ena maken senare ingår inte i bodelningen.

Avseende om din make kan smussla undan pengar så är utgångspunkten nej. Tanken med lagstiftningen är som sagt att motverka just ett sådant beteende. Dock måste några förutsättningar vara uppfyllda, såsom att det rör som åtgärder företagna under de tre år som förekom äktenskapsskillnaden, att det skett utan ditt samtycke och att det rör sig om ett "undandragande" i inte obetydlig omfattning. Vad det närmare innebär går tyvärr inte att svara på eftersom jag inte vet något närmare om värdet av ert giftorättsgods.

När det gäller hur ni börjar så är utgångspunkten att ett bodelningsavtal måste slutas mellan er för att bodelningen ska kunna komma igång. Då ett avtal kräver i vart fall två parter är det enklaste att om ni kan sluta ett sådant gemensamt, exempelvis genom att tillsammans gå till en jurist. Funkar inte det får ni ta det vidare därifrån. Om er ansökan om äktenskapsskillnad har registrerats hos tingsrätten så finns det inget som hindrar att ni sluter ett bodelningsavtal innan själva domen om äktenskapsskillnad meddelats.

Om du önskar vidare vägledning i dina frågor kan det vara en bra idé att kontakta en jurist eller att här läsa mer om bodelning.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.