Hej, jag och min dotter äger en bostadsrätt tillsammans. Hon och hennes fd sambo har bott i lägenheten sedan nov 2018, och även varit skrivna på adressen. Nu har sambon flyttat och har inte längre nycklar till bostaden. Han hotar dock med att byta lås och påstår att han har rätt till detta få han är skriven på adressen. Han har ingen ägarandel i bostadsrätten. Kan han byta lås? Något annat vi bör tänka på? Lägenheten ska säljas in om kort.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Den rättsliga regleringen som gäller när sambor ska flytta isär finns i Sambolagen. Nedan följer en redogörelse för din situation med svar på dina frågor.
Allmänt om samboförhållanden
Enligt lagen avses med begreppet sambo att två personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Det är viktigt att skilja mellan äganderätt och samboegendom. Som sambor äger var och en det som en själv köper eller får. Att man blir sambo med någon förändrar alltså inte äganderätten för sådant som man redan äger, eller kommer att äga i framtiden. Ett samboförhållande upphör om samborna flyttar isär, vilket innebär att din dotter och hennes före detta sambo inte längre räknas som sambor i lagens mening. Lagen anger också att när ett samboförhållande upphör kan en bodelning göras ifall någon av samborna begär det. Det som i sådana fall ingår vid en bodelning är den gemensamma samboegendomen och utgångspunkten är att den ska delas lika mellan samborna, efter avdrag för skulder.
Är lägenheten samboegendom?
Den del av en sambos egendom som ska ingå i en bodelning är alltså samboegendomen. Samboegendomen utgörs av bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. Det som förvärvats innan man blev sambor omfattas alltså inte och behöver som huvudregel inte ingå i bodelningen. Av din fråga framgår inte om lägenheten införskaffades för att din dotter och hennes sambo skulle bo där, men det är detta som är avgörande för ifall din dotters före detta sambo har rätt till den eller inte. Det finns vissa undantag som kan gälla där en sambo skulle kunna ha rätt till en lägenhet, trots att den förvärvats innan ett förhållande påbörjades. Det är i situationer då den andra sambon bäst behöver bostaden och att ett övertagande med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt, enligt 22 § sambolagen. När man inte har barn tillsammans krävs synnerliga skäl som talar för det. Har man inte barn tillsammans så tillämpas alltså denna bestämmelse restriktivt och den används sällan.
Sammanfattning
Det krävs att samtliga omständigheter i er situation beaktas för att svara på din fråga så därför kan jag inte med säkerhet svara på ifall din dotters före detta sambo har rätt till att byta lås eller inte. Att man är skriven på en adress är dock inte det som är avgörande i den bedömningen. Sammanfattningsvis så har din dotters före detta sambo som utgångspunkt inte rätt att byta lås på lägenheten ifall ni köpte den utan avsikt att de skulle bo där tillsammans, så länge hen inte har rätt att ta över den enligt 22 § i sambolagen. Om den införskaffades för gemensam användning och kan räknas som samboegendom skulle mitt råd vara att påkalla en bodelning, för att reda ut vem lägenheten ska tillfalla ifall din dotter och hennes f.d. sambo inte kan komma överens. Skulle detta redan vara färdigt så ger inte folkbokföringsadressen någon grund för att byta lås på en lägenhet som man flyttat från. Då kan det istället röra sig om egenmäktigt förfarande enligt 8 kap 8 § brottsbalken. Om den före detta sambon trots bodelning och beslut från bodelningsförrättare vägrar att flytta kan man vända sig till Kronofogden för avhysning enligt 3 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning.
För en helhetsbedömning där samtliga omständigheter kan beaktas skulle jag rekommendera er att ta kontakt med en jurist, som kan titta närmre på situationen. Genom att följa denna länk kan ni komma i kontakt med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist, som kan hjälpa er vidare. Det är också möjligt att upprätta bodelningsavtal online eller över telefon via denna länk.
Jag hoppas att du känner att du fått svar på dina frågor. Lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.