Hej, Jag är skild och har tre barn (10, 13, 15) med mitt x. Vi har gemensam vårdnad, barnen bor växelvis varannan vecka och vi delar på barnbidraget. Nu undrar jag om jag kan kräva att mitt x ska hjälpa till att betala hälften till en moppe och till en häst? Mitt x har sagt blankt nej på frågan om att bidraga med något eftersom han inte vill ha något ekonomiskt med mig att göra mer. Det går ut över barnen för de hade absolut fått det om vi hade varit gifta. Vad göra?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för din situation.
Makars egendom
Frågor rörande makars egendom, skilsmässa, bodelning mm. regleras i äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt 1 kap. 3 § ÄktB svarar varje make själv för sina tillgångar och skulder. Det innebär t.ex. att ena maken inte har någon rätt till inkomster från försäljning av den andra makens egendom. Äktenskapet innebär heller inte någon skyldighet att betala sin makes skulder.
Det är alltså inte möjligt att med stöd av äktenskapet kräva att ens make köper något eller betalar något som den inte vill. En annan sak är att det kan finnas andra skäl, såsom överenskommelser/avtal, som innebär en skyldighet att betala.
Gemensam vårdnad efter skilsmässa
Vårdnadsfrågor regleras främst i föräldrabalken (FB). När vårdnaden är gemensam ska vårdnadshavarna besluta gemensamt i frågor som rör vårdnaden, 6 kap. 13 § FB. I praktiken så behöver dock inte vardagliga beslut fattas av båda gemensamt, det är då tillräckligt att den vårdnadshavare som finns till hands beslutar.
Att en vårdnadshavare har en rätt att besluta ensam i vissa situationer innebär dock inte automatiskt en rätt att kräva ersättning från den andra vårdnadshavaren för kostnader kopplade till beslutet. Att som vårdnadshavare vägra att betala nödvändiga kostnader för sina barn kan dock i slutändan innebära en brist i vårdnaden, vilket i sin tur kan leda till att vårdnadshavaren förlorar vårdnaden, 6 kap. 7 § FB.
Rekommendation
Rent juridiskt finns alltså ingen möjlighet att tvinga barnens andra förälder att köpa något, eller bidra ekonomiskt till ett inköp. Det gäller såväl under äktenskapet som efter skilsmässa.
Det enda direkta undantaget är sådant som är nödvändigt för barnens försörjning, såsom kläder och mat. Om en förälder försummar detta kan det i slutändan innebära att den föräldern förlorar vårdnaden.
Är samarbetsproblemen mer utbredda mellan er kan det vara aktuellt att fundera över förändringar i vårdnaden. Om så är fallet kan jag rekommendera dig/er att boka tid hos Familjens jurist för att se över vilken lösning som kan fungera bäst för er framöver.
Hoppas du fick svar på din fråga! Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.