Jag kommer sannolikt att separera från min sambo, och skulle då vilja köpa loss det hus vi äger tillsammans.
Vid köptillfället bidrag mina föräldrar med 300 000 kr som en gåva till mig, och jag har ett gåvobrev i mitt namn på summan. Vi har dock inget samboavtal eller något avtal mellan mig själv och min sambo.
Kan jag ändå kräva rätt till de pengarna vid en bodelning?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Jag kommer först att redogöra för vad som gäller vid bodelning som sambor. Avslutningsvis kommer jag att gå igenom din situation och ge min rekommendation hur du kan gå vidare i frågan.
Samboskap och bostad
Sambors egendom regleras i sambolagen. Som samboegendom räknas bostad och bohag som har införskaffats för gemensam användning (3 § och 5-6 §§). Utgångspunkten är att samboegendom delas lika vid en separation och bodelning, oavsett hur mycket var och en har betalat. Det är frivilligt i ett samboförhållande att göra en bodelning vid en separation. Om någon av samborna begär en bodelning så ska det dock göras. Begäran om bodelning ska göras senast ett år efter att samboförhållandet har upphört (8 §). Vill man inte att reglerna i sambolagen ska gälla så finns det möjlighet att avtala bort lagen genom att skriva ett samboavtal (9 §). Att skriva ett samboavtal och skuldebrev kan vara bra om man har gått in med olika mycket pengar i en bostad.
Vem får vad?
Vid en bodelning så läggs värdet av all samboegendom ihop. Sedan görs avdrag för eventuella skulder som är kopplade till det gemensamma boendet och bohaget. Värdet som återstår delas sedan lika mellan samborna (13-14 §§). Samboegendomen fördelas sedan på lotter. Den som behöver bostaden eller bohaget bäst har rätt att få det avräknat på sin lott (16 §). Istället för att ge egendom för ett visst värde till den andra parten kan motsvarande belopp betalas i pengar (17 §).
Gåvobrev och enskild egendom
Egendom som en sambo har fått genom gåva, arv eller testamente med villkor att egendomen ska vara enskild räknas inte som samboegendom. Det innebär att egendomen inte omfattas i en bodelning (4 §). Det handlar även om så kallad surrogat, vilket är egendom som har trätt istället. Ett exempel är att om man har fått en gåva på 200 000 kr med villkor att det ska vara enskild egendom och sedan väljer att köpa en båt för pengarna så är båten enskild egendom istället.
Enligt praxis (rättsfall på området) är det så att om en part går in med en del kontanta medel som är enskild egendom vid köp av en fastighet så utgör motsvarande del av huset enskild egendom.
Din situation
Enligt sambolagen är huvudregeln att samboegendom delas lika oavsett hur mycket man har bidragit med. Har man skrivit ett samboavtal så kan man avtala bort sambolagen så att den inte ska gälla. Du har gått in med pengar som du har fått i gåva av dina föräldrar. Vad som är relevant här är om det i gåvobrevet finns med ett villkor att gåvan (pengarna) ska vara enskild egendom. Om gåvan är enskild egendom så bör din ägandedel i huset ses som enskild egendom och ska inte omfattas i en bodelning. Då kommer endast resterande del av huset ingå i bodelningen, vilket inte behöver motsvara exakt samma summa du har gått in med.
Finns det inget villkor om enskild egendom i gåvobrevet finns det inget som juridiskt ger dig rätt att kräva tillbaka pengarna vid en bodelning. Det står dock dig och din sambo fritt att avtala om vad som känns rätt och riktigt.
Rekommendation
Om gåvan från dina föräldrar inte var förenad med villkor om enskild egendom skulle jag rekommendera dig att prata med din sambo om att upprätta ett samboavtal och eventuellt ett skuldebrev. Det kan vara en god idé att boka tid hos någon av Familjens Jurists erfarna jurister på området för rådgivning och eventuellt upprättande av avtal.
Du kan läsa mer om bodelning, gåvobrev och samboavtal hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om det uppstår ytterligare funderingar är du välkommen med en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.