Hej, jag och min sambo ska separera jag har en fråga kringlor bodelning.
1. Både han och jag vill ha soffan. Vi köpte denna till ett unikt bra pris ca 23 000kr, detta var en visningsoffa. Ordinarie pris var ca 50 000 kr. I vanliga fall hade man kunnat värdera en soffa på ett sätt som möjliggör att den andra partern kan köpa en ny sådan soffa. Men denna soffa är omöjlig att hitta billigare än ca 50 000 kr. I och med det så är andrahandsvärdet (trots att den är använd i 1, 5 år) högre än inköpspriset. Hur gör vi? Hur värderar vi soffan? Det känns som att det blir orättvist mot den andra parten hur vi än vrider och vänder på det. Vi båda vill ha en sådan soffa, men ingen av oss har råd att köpa en ny sådan.
2. Bakgrunden till vår säng är att sambon fick en summa pengar i födelsedagspresent, pengarna skulle användas till att han och jag skulle åka på gemensam semesterresa. Sambon valde i stället att köpa en dubbelsäng till oss för pengarna, jag betalade några få tusen vid inköpet av sängen. Räknar man i detta fall att sängen helt och hållet är en gåva till honom och att han har rätt till den vid bodelning?
Jag hoppas att jag får svar rätt snart så att den part som blir utan säng och/eller soffa snabbt kan beställa en ny innan flytt sker. Det är ju ofta väntetider på dessa möbler...
Tack på förhand :-)
Hej! Stort tack för att du hör av dig till Fråga Juristen med dina frågor.
Allmänt om samboegendom
När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon (eller bägge) av parterna begär det inom ett år, 8 § sambolagen (2003:376). I bodelningen ska samboegendomen ingå. Samboegendom är bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning, 3 § SamboL. Med bohag menas saker som ni köpt till hemmet, exempelvis möbler och hushållsmaskiner. Bilar och pengar exempelvis faller utanför bohaget.
Sängen
Eftersom sängen är införskaffad för gemensam användning utgör den samboegendom enligt lagen och ska ingå i bodelningen. Om din tidigare partner skulle ha fått en egendom i gåva med villkoret att det skulle vara hans enskilda skulle detta inte har räknats som samboegendom, 4 § p. 1 SamboL. Likaså gäller egendom som genom testamente angetts ska vara mottagarens enskilda. Sängen ska därför ingå i bodelningen.
Soffan
Hur bohaget ska värderas framgår inte av lag. Vid värdering av bohag brukar dock det nuvarande marknadsvärdet användas. Alltså vilket pris det skulle gå att sälja bohaget för i andra hand. Dock kan det ibland bli skevt att använda denna då det oftast är dyrare att införskaffa nytt bohag eftersom andrahandspriset vanligen är billigare. I sådana situationer går det att istället använda sig av bruksvärdet. Med bruksvärde åsyftas motsvara användarens behov av bohaget som då blir högre än marknadspriset men inte högre är nypris.
I er situation är detta dock inte fallet. Enligt min mening vore det rimligaste att använda sig av marknadsvärdet, då ni helt enkelt lyckades ha tur vid soffköpet. Precis som en familj kan ha tur och köpa en bostad i rätt tid som sedermera säljs för ett avsevärt högre belopp.
Om ni har svårt att komma överens vid värderingen är det möjligt att ansöka om en bodelningsförrättare, 26 § SamboL. Då bestämmer denna hur egendomen ska fördelas.
Sammanfattning
Avslutningsvis kan vi konstatera att det finns inget entydigt svar i lagen på hur sambos ska gå till väga i sådana här situationer. Det är upp till privatpersoner att bestämma sådant själv, men hjälp finns att få om så behövs genom en bodelningsförrättare.
Hoppas du ändå känner att du har fått vägledning i dina frågor. Om du vill ha ytterligare hjälp är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.