Jag och min sambo köpte ett hus tillsammans för 3 400 000 kr. Jag lade in en kontantinsats på 1 000 000 kr. Min sambo betalade 0 kr. Han betalar mer i ränta än vad jag gör i förhållande till storleken på vårt gemensamma banklån, där vi står som hälftenägare av huset/lånet. Vi ska eventuellt separera nu. Hur ska jag då få tillbaka min kontantinsats? Vi har skrivit och undertecknat en egen överenskommelse där det framgår att jag lagt in ovanstående kontantinsats. Hur går vi vidare? Ska jag först få ut min kontantinsats innan lånet löses eller vad händer?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag gå igenom sambolagens regler om bodelning, och hur en sambo genom ett samboavtal och ett skuldebrev kan få tillbaka sin kontantinsats vid separationen.
Sambolagen och bodelning
När ett samboförhållande upphör ska på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning. Det framgå av sambolagen 8 §. Sambors gemensamma bostad utgör samboegendom om egendomen förvärvats för gemensam användning. Med sambors gemensamma bostad avses fast egendom som samborna eller någon av dem äger, om det finns en byggnad inom egendomen som är avsedd som sambornas gemensamma hem och egendomen innehas huvudsakligen för detta ändamål. Det framgår av sambolagen 3 § och sambolagen 5 §. Samboegendomen, och däribland den gemensamma bostaden, ska vid bodelningen delas lika mellan samborna, enligt sambolagen 14 §. Detta gäller oavsett vem som står på lånet eller vem som har betalat kontantinsatsen.
Samboavtal och skuldebrev
Genom ett samboavtal kan samborna, enligt sambolagen 9 §, avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Utan ett samboavtal gäller sambolagens regler om bodelning, och den gemensamma bostaden ska därmed delas lika mellan dem. Med samboavtalet kan de istället reglera att den som har betalat för bostaden, även får behålla värdet av den om samborna separerar.
Genom ett skuldebrev kan sambor som står på lånet och kontraktet till lika delar, säkerställa att den av dem som betalat kontantinsatsen får tillbaka den vid separationen. Utan ett skuldebrev riskerar med andra ord den som betalat kontantinsatsen att inte få tillbaka den.
Det sagda innebär att det krävs att samborna upprättar både ett samboavtal och ett skuldebrev, för att den sambo som betalade kontantinsatsen ska få tillbaka den. Om samborna har upprättat ett skuldebrev men inget samboavtal, saknar skuldebrevet effekt. Det beror på att sambolagen, utan ett samboavtal, bestämmer hur egendomen ska fördelas. Samboavtalet är därför en nödvändig förutsättning för ett giltigt skuldebrev, och tvärtom.
Din situation
Min bedömning i din situation är följande. Vid bodelningen när ni separerar, kommer sambolagens regler inte ta hänsyn till att du har lagt in mer i kontantinsats. För att förändra det krävs det att ni upprättar ett skuldebrev som reglerar att din sambo är skyldig dig för insatsen. Jag uppfattar det som att ni har skrivit och undertecknat en överenskommelse enligt vilken du har lagt in kontantinsatsen, men utan ytterligare information kan jag inte bedöma om det uppfyller formkraven för ett skuldebrev. På sidan om skuldebrevet krävs det att ni upprättar ett samboavtal, som reglerar att sambolagens regler om bodelning inte ska gälla för ert hus (och att det därmed inte ska delas lika mellan er).
Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Min rekommendation är att ni upprättar ett samboavtal och ett skuldebrev. Önskar ni få hjälp att upprätta dem, är ni välkomna att boka in en tid hos en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.