Hej! En fundering jag skulle behöva ha hjälp med. Jag och min nuvarande sambo står som ägare 50/50 på en gård, samma på lånen. Jag har nu fått tag i en hyreslägenhet då vi i nuläget inte riktigt vet om vi vill fortsätta vårt förhållande. Hur är det vanligast att man går tillväga? Får man ens stå skriven på en adress med lägenhet medan man fortfarande står på lån på en fastighet? Finns det något typ av kontrakt/avtal man kan skriva för att inget ska bli galet på vägen om vi väljer att separera i framtiden?
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan redogör jag för vad som gäller i din situation. Jag förstår din fråga som att du undrar hur man går tillväga när sambor separerar och därför redogör jag först för det samt vilka avtal ni kan skriva. Sedan redogör jag för var du ska stå skriven och slutligen för mina råd till dig.
Hur går man tillväga när sambor separerar?
Sambors egendom regleras i sambolagen, SamboL. Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll (1 §). Detta innebär att när du flyttar ifrån din sambo upphör även SamboL att gälla för er. När sambor går isär finns det möjlighet att genomföra en bodelning, vilket ska ske på begäran av någon av samborna senast ett år efter att samboförhållandet upplöstes. I bodelningen ingår samboegendom (8 §) vilket utgörs av gemensam bostad och bohag som införskaffats för gemensam användning (3-7 §§). I bodelningen beräknas sambornas andelar i samboegendomen (12 §), skulderna hänförliga till samboegendomen avräknas (13 §) och återstoden av samboegendomen läggs sedan samman och värdet delas lika (14 §).
Sambor får i ett samboavtal avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen (9 §). Genom detta kan man alltså helt eller delvis avtala bort sambolagens bodelningsregler. Avtalet ska upprättas skriftligen och undertecknas av samborna.
Det finns också möjlighet att upprätta ett föravtal om den kommande bodelningen. Då ska upphörandet av samboförhållandet vara omedelbart förestående (10 §). Genom detta kan man alltså avtala om själva bodelningen och allt annat som har samband med denna. Över avtalet ska det upprättas en handling som ska undertecknas av båda samborna.
Något annat som är värt att nämna är att samäganderättslagen blir tillämplig på er situation eftersom ni båda äger gården (1 §). Eftersom ni är osäkra på framtiden kan det vara klokt att upprätta ett samäganderättsavtal. Här kan ni exempelvis reglera hur ni ska fördela kostnaderna för gården, vilka åtgärder som kräver samtycke från er båda och vem som har ansvar för skötsel.
Om ni sedan skulle vilja gå skilda vägar kan den som inte vill bo kvar på gården överlåta sin andel till den andra genom köp eller gåva. Av jordabalken 4 kap 1-3 §§ framgår vissa formkrav som behöver iakttas, bl.a. så ska en köpehandling upprättas och skrivas under av säljare och köpare. Vidare ska handlingen innehålla uppgift om köpeskillingen och en förklaring från säljaren om att egendomen överlåtes på köparen. Samma gäller för gåva (4 kap 29 §). Vill ingen av er bo kvar kan ni såklart sälja gården och dela på försäljningen. Eftersom långivaren bestämmer över lånen så råder jag er att vända er till banken i fråga för att utreda vilka alternativ ni har.
Var ska du stå skriven?
Du kan skriva dig i lägenheten fastän du står på lånen på fastigheten. Enligt folkbokföringslagen ska du folkbokföras där du är bosatt (6 §) och du är bosatt där du regelmässigt tillbringar din dygnsvila (7 §) – vilket jag förmodar kommer bli i din hyreslägenhet.
Råd
Vilka avtal som kan upprättas beror på huruvida ni går isär eller inte. Om ni önskar hjälp kan Familjens Jurist bl.a. hjälpa er med en eventuell bodelning och att upprätta samboavtal och köpekontrakt. Så länge ni båda äger gården kan jag rekommendera att upprätta ett samäganderättsavtal vilket också Familjens Jurist kan hjälpa er med. Har du fler frågor kan du också boka en tid för telefon- eller onlinemöte.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har någon annan fundering är du varmt välkommen att en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.