Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur fungerar besittningsrätten när sambos separerar?

Vi ska separera och vi har haft gemensam bostad som står på mig, han har fått en lägenhet inflytt 1 maj. Från den 1 maj har vi varsin lägenhet, kan han då begära besittningsrätt på min lägenhet ?

Rådgivarens svar

2020-04-08

Inledning

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med er fråga.

Jag tolkar frågan på det sättet att ni var sambosar och har nu separerat och du undrar om besittningsrätten och huruvida din tidigare sambo kan få besittningsrätten till er gemensamma bostad.

Jag kommer därför att redogöra för reglerna i sambolagen vid separation, därefter kommer jag att tillämpa reglerna i din situation för att slutligen ge dig en rekommendation för hur du bör eller kan gå vidare.

Sambolagen

Det finns olika sätt för ett samboförhållande att upphöra enligt sambolagen som du hittar här. Samboförhållanden upphör om någon av samborna ingår äktenskap, om någon av samborna flyttar isär, om någon av samborna avlider eller om någon av samborna ansöker om ett förordnande av bodelningsförrättare.

När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av samborna begär detta. En sådan begäran ska göras inom ett år efter det att samboförhållandet upphörde. Vid en bodelning fördelas sambors gemensamma bostad och bohag mellan samborna.

Sambors gemensamma bostad
Sambors gemensamma bostad är en bostad som förvärvades för gemensamm användning. Här undersöker man hur det ligger till vid förvärvningstillfället, är det så att man förvärvade lägenheten för att man ska bli sambo så är det en gemensam bostad. 

Besittningsrätten för sambos
Besittningsrätten för sambos regleras i 22 § Sambolagen. Denna lag reglerar de fall där en sambo kan överta besittningsrätten och då bostaden från den andra sambon. Detta kan göras då man anser att den ena sambon bäst behöver lägenheten och att ett sådant övertagande kan anses skäligt. Denna regel fungerar bara om det är så att sambosarna har en gemensam bostad, som då alltså är förvärvad i syfte att sambosarna gemensamt ska använda lägenheten.

Slutsats och Rekommendation
Som ovannämnt spelar det stor roll om bostaden införskaffades för att ni som sambosar skulle bo i den, då ska bostaden eller bostadens värde ingå i en eventuell bodelning. Det är också viktigt för att avgöra om bostaden skulle kunna bli föremål för en besittningsövergång. Det framgår inte om bostaden införskaffades i syftet att ni två sambosar skulle bo i den, men det är bara i detta fall som en besittningsövergång kan bli möjligt. För att en besittningsövergång ska kunna ske måste den andra sambon behöva lägenheten bäst, det ställs höga krav och vanligtvis är det barn inblandade i de fall där besittningsövergång har skett. Du nämner att din tidigare sambo redan har ett boende som personen får tillgång till den 1 maj, detta bör då resultera i att det inte blir en besittningsövergång av den lägenhet som du har.

Är det så att bodelning inte är gjort kan ni alltid träffa ett avtal om att bostaden ska vara kvar i din besittning. 

Min rekommendation är att kontakta en jurist på Familjens Jurist som kan ge dig ytterligare juridisk rådgivning kring din situation, det bör inte kunna ske någon besittningsövergång men det kan finnas omständigheter som påverkar utfallet av den situation du befinner dig i.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga, har du ytterligare frågor är du välkommen att ställa dom till oss på Fråga Juristen.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.