Om man har ett äktenskapsförord och mannen har kastat ut frun på bar backe,varit otrogen i över ett år. Han har bytt lås på dörrarna i huset så frun inte kommer in. Den nya kvinnan har redan flyttat in. Frun har bara flyttat ut sina tillhörigheter, som gåvor kläder och saker hon köpt själv. Hon har hel sjukersättning och lever under existensminimum. Vad ska hon göra och vad har hon för rättigheter? De har inte skrivit på några skilsmässopapper.
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Äktenskapsförord
Du skriver att mannen och kvinnan har ett äktenskapsförord, men inte vad som står i det. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar där det bestäms om något av egendomen som ingår i giftorättsgodset istället ska vara enskild egendom, 7 kap. 3 § äktenskapsbalken (ÄktB). Detta äktenskapsförord ska upprättas skriftligen och vara undertecknat av båda makar. Att egendom utgör enskild egendom innebär att det inte ska delas lika mellan makarna vid en bodelning. Detta är på grund av att det i bodelningen endast ingår giftorättsgods, 10 kap. 1 § ÄktB.
I äktenskapsförordet kan makarna bestämma att huset ska tillhöra mannen. Eftersom jag inte vet vad som står i äktenskapsförordet kan jag tyvärr inte ta ställning till om huset ska ses som mannens enskilda egendom.
Rättigheter
Under förutsättning att en skilsmässa inte gått igenom och att egendomen inte är enskild egendom så kan mannen inte slänga ut kvinnan ur huset. Detta skulle innebära att mannen gör sig skyldig till brottet egenmäktigt förfarande, 8 kap. 8 brottsbalken. Egenmäktigt förfarande innebär i detta fall att mannen försvårar för kvinnan att disponera över sin egendom som hon kunnat gjort tidigare. Detta kan kvinnan polisanmäla.
Under förutsättning att egendomen är mannens enskilda och ni ansöker om skilsmässa finns det en möjlighet för dig att få kvarsittanderätt till dess att bodelningen är klar, 14 kap 7 § ÄktB. Detta gäller under förutsättning att ni använt huset som gemensam bostad och du är i större behov av denna, se mer HÄR.
Sammanfattning
Är bostaden inte mannens enskilda egendom kan kvinnan polisanmäla mannen på grund av egenmäktigt förfarande. Är huset mannens enskilda egendom genom äktenskapsförord kan kvinnan ha kvarsittanderätt om bostaden varit deras gemensamma och om kvinnan är i större behov av den. Kvarsittanderätten är aktuell fram till att bodelningen är klar.
Värt att nämna är att otrohet saknar betydelse i svensk rätt. Den omständigheten att någon varit otrogen får därmed inte någon inverkan på exempelvis bodelningen, äktenskapsskillnad etc.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Eftersom jag inte har alla förutsättningar, bland annat vad som står i äktenskapsförordet eller om bostaden varit er gemensamma etc. så kan jag inte svara mer konkret än såhär. Viktigt att ha med sig är att en bedömning görs i varje enskilt fall efter samtliga omständigheter och det går därför inte alltid att säga vad som gäller.
Om du har flera frågor är du välkommen att ställa dessa. Behöver du vidare hjälp med ärendet kan du kontakta någon av våra jurister. Det kan du göra HÄR.
Med vänlig hälsning,
Fråga Juristen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.