Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Har jag rätt till gemensamt hur efter seperation?

Hej Har jag rätt till att vara i vårat gemensamma hus som jag äger till hälften? Jag har bott tillsammans med min tjej som sambo och 2 gemensamma barn i ett hus. Mitt ex ville att vi skulle separera och vi skulle behålla huset ett tag innan vi sålde det då hon driver en dagbarnsverksamhet i våran källare. Efter några månader så kände jag att jag inte kunde vara kvar i huset pga att hon inte var på ett bra humör mot mig. Jag bestämde mig då för att hitta en lägenhet. När jag väl meddelade detta så har hon inte låtit mig komma in i huset och hjälpa till med förberedelse inför försäljning. Hon har dessutom lämnat över mindre saker till mig som dels är mina men även saker som hon valt att dela upp. Hon berättat att hon har haft sina anhöriga där. Så jag vet inte om nu något försvinner därifrån innan vi har delat upp saker. Vad är rätt i detta fallet?

Rådgivarens svar

2022-03-15

Hej och tack för att du vänder dig till oss med dina funderingar. Din fråga rör främst bodelning mellan sambos som regleras i sambolagen (SL) men även samägande. Jag kommer först att lite allmänt gå igenom vad som gäller för gemensamt hem vid bodelning och sedan ge råd utifrån din situation.

Vad gäller för det gemensamma hemmet? 

När ett samboförhållande tar slut kan man på begäran av någon av samborna göra en bodelning. Detta innebär att samboegendomen ska fördelas mellan samborna (8 § SL). Er gemensamma bostad anses vara samboegendom och ska därför ingå i bodelningen (3 § SL). 

Om ni har begärt bodelning så får inte en sambo utan samtycke använda sig av hemmet (23 § SL). I det fall båda vill nyttja hemmet så kan en domstol, efter en ansökan från en sambo, bestämma vem som har rätt att bo kvar i bostaden (28 § SL). Samtidigt kan domstolen även besluta om att samborna inte får träffa varandra. 

Har ni inte begärt bodelning anses ni istället vara samägare enligt lagen om samäganderätt. Vid samägande får man inte exempelvis sälja eller hyra ut bostaden utan samtycke (2 § lagen om samäganderätt). Emellertid reglerar inte lagen nyttjandet av bostaden utan sådana frågor får man lösa genom ett samägaravtal. 

Er situation

Först och främst om ni inte redan har gjort det så skulle jag tipsa om att begära bodelning. Om målet är att sälja huset och att du ska få ut din del skulle en begäran om bodelning kicka igång förbjudet att använda huset utan samtycke (23 § SL). Är det så att du vill kunna bo i huset och nyttja det fram tills bodelningen kan du ansöka om att en domstol ska besluta om vem som har rätt att bo kvar. Att begära bodelning skulle även hjälpa i förhållande till den egendom du beskriver kanske kan ha försvunnit. Fram tills en bodelning har båda sambor nämligen en skyldighet att redovisa all egendom så att bodelningen kan ske rättvist (11 § SL).

Är det så att ni inte är intresserade av en bodelning skulle jag rekommendera att skriva ett samägandeavtal. I ett sådant kan du och din sambo besluta om vem som får använda huset och hur mycket. 

Jag hoppas att detta svar har varit till hjälp! Återkom om du har några fler frågor. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.