Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Får man hämta sina saker hos sin före-detta sambo när som helst m.m?

Hej!
Jag och tjejen köpte en bostadsrätt för ca ett halvår sedan tillsammans. Då hon ej hade råd med kontantinsatsen betalade jag hela denna och vi skrev en revers på hennes del (hälften av 135000, 67500) i reversen står det ” skall återbetalas vid försäljning av bostadsrätten”
Jag har även en tagit dit en del saker jag ägde innan vi blev sambos, och vi har köpt en del nytt ihop.
Det har varit lite krångligt mellan oss under sommaren och vi valde att spendera sommaren på varsitt håll. Under denna tid har hon skaffat en ny hon nu är med till och från i vår lägenhet, då jag själv har ett annat boende jag nyttjar. Hon säger att hon vill köpa både min säng och skänk jag tagit dit och ägde innan, och även att hon vill köpa ut mig ur det gemensamma vi köpt till lägenheten.
Hon vill även köpa min del i lägenheten tillsammans med sin nya. Mina frågor blir därför:
- hur blir det med hennes del av kontantinsatsen om jag säljer min del till hennes nya? Måste hon även betala mig den då?
- har jag rätt att när som helst hämta sakerna jag ägde innan vi blev sambos? ( när jag nämt detta säger hon att hon kan då säga att jag gett dom till henne och jag måste bevisa att så ej är fallet)
- har hennes nya rätt att bo, vistas, ev skriva sig i lägenheten utan mitt godkännande när jag fortfarande äger halva?
Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2018-08-23

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din juridiska frågeställning. Nedan följer en redogörelse där jag besvarar de frågor som du har ställt. Bland annat kommer lagen om skuldebrev, brottsbalken och lagen om betalningsföreläggande och handräckning att gås igenom. Jag ger dig också några tips på vad du bör tänka på i och med separationen.

Frågan om reversen på kontantinsatsen

Du nämner att ni har skrivit en revers där det står att hälften av kontantinsatsen skall återbetalas vid försäljning av bostadsrätten. I och med att det är en revers blir lagen om skuldebrev tillämplig. Ett skuldebrev är en ensidig och skriftlig utfästelse om att erlägga ett penningbelopp, se 1 § lagen om skuldebrev. Det är ett bindande avtal vilket betyder att den betalningskyldige är pliktig att erlägga beloppet på avtalad tid, se bl.a. 5 § lagen om skuldebrev.

I ditt fall så ska betalning av reversen ske vid försäljning av bostaden. Eftersom du tänker sälja din del av bostaden till den nya kille så blir det aktuellt för tjejen att betala halva kontantinsatsen. Det finns även en möjlighet för dig att överlåta reversen till den nya killen (då köper han hela din del + hela kontantinsatsen). Om den nya killen godtar detta så är det han som blir betalningsmottagare och då måste tjejen betala beloppet till honom senare.

Har du rätt att hämta dina saker?

När du flyttar har du rätt att ta med dina saker. Men om det anses som att du redan har flyttat från lägenheten och du utan samtycke går in i lägenheten, kan du göra dig skyldig till ett hemfridsbrott enligt 4 kap. 6 § brottsbalken. Däremot kan det vara också brottsligt att vägra att lämna tillbaka saker som någon annan äger, då kan man göra sig skyldig till brottet olovligt förfogande enligt 10 kap. 4 § brottsbalken.

För att få sina saker tillbaka kan man ansöka om vanlig handräckning hos kronofogdemyndigheten. En vanlig handräckning får avse en ansökan om att en person ska fullgöra något annat än betalning enligt 3 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning.

Utifrån detta anser jag att du bör ansöka om en vanlig handräckning hos kronofogdemyndigheten. Hur man ansöker om en sådan kan du ser här. Du skriver att din sambo hotar med att säga att du har gett henne sakerna. I detta fall bör du dock inte vara orolig, eftersom det är hon som måste bevisa att du har gett henne en gåva. Det blir svårt för henne att bevisa om det står ord mot ord.

Har hennes nya kille rätt att vistas i lägenheten utan ditt godkännande?

Enligt 4 kap. 6 § brottsbalken kan den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad dömas för hemfridsbrott. Det avgörande är om den som bor i bostaden vill att personen ska komma in i bostaden eller inte. Däremot säger också ett äldre rättsfall (se NJA 1944 s. 67) att någon som stannar kvar i lägenheten mot en av bostadsinnehavarens vilja kan göra sig skyldig till hemfridsbrott, även om den andra bostadsinnehavaren samtyckt till att personen är kvar.

Troligtvis anses du inte bo kvar på adressen eftersom du har fixat annat boende, så därför kan du troligtvis inte förhindra att den nya killen kommer dit. Men enligt rättsfallet så kan du förhindra att han kvarstannar i lägenheten en längre tid eftersom du fortfarande är bostadsinnehavare. I detta fall får du själv bedöma om det är värt att göra en polisanmälan eller inte, om han stannar kvar i lägenheten och du inte vill det.

Bodelning mellan sambor

1 § sambolagen säger att “med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll”. Ett samboförhållande kan upphöra om samborna flyttar isär enligt 2 § sambolagen. När ett samboförhållande upphör ska samboegendomen fördelas genom en bodelning, om en av samborna begär detta (8 § sambolagen). En sådan begäran om bodelning måste framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde. I en bodelning är det meningen att få till en hälftendelning, så att vardera make får hälften var.

När det kommer till begreppet “samboegendom” innefattas bostad och bohag (möbler, hushållsmaskiner m.m.), om egendomen förvärvats för gemensam användning, se 3 §, 5 § och 6 § sambolagen. Vad en sambo har förvärvat före samlevnaden kan inte anses ha förvärvats för gemensam användning, med det avgörande är oftast beroende på om avsikten var att egendomen skulle användas gemensamt. Sådant bohag som uteslutande används för den ena sambons bruk anses inte som sambors gemensamma bohag.

I de omständigheter som du har nämnt har jag tolkat det som om du och din tjej var sambor eftersom ni hade ett gemensamt boende. Samboförhållandet verkar nu har upphört då ni har flyttat ifrån varandra. En bodelning är inte obligatorisk när det kommer till samboskap men den måste göras om någon av er begär det enligt 8 § sambolagen. Kom ihåg då att din före-detta sambo kan begära en sådan bodelning också. Huruvida det för dig är en fördel eller en nackdel är upp till dig att avgöra. Men du har nämnt att du har tagit dit en del möbler som du ägde innan ni flyttade ihop, troligtvis kommer dessa att ingå i en sådan bodelning, och som sagt ska en bodelning leda till att det blir en hälftendelning. Bodelningen kan leda till att tjejen också får en del av dina möbler, men såklart måste du få ersättning för dessa. I det fallet ni gör en bodelning och tjejen får bostaden på sin lott kan du inte sälja din del till hennes nya kille. Utan i så fall äger tjejen hela lägenheten efter bodelningen.

Sammanfattning

Reversen på kontantinsatsen är ett skuldebrev som betalas vid försäljning av lägenheten. I det fallet du säljer lägenheten till den nya killen måste tjejen betala. Men det finns även möjlighet att överlåta reversen till den nya killen så att han tar över den från dig.

Man har rätt att hämta sina saker efter en separation men man kan göra sig skyldig till hemfridsbrott om man går in i bostaden utan samtycke från den andra parten. Om den andra parten vägrar att ge tillbaka de saker man äger kan man ansöka om en vanlig handräckning hos kronofogdemyndigheten.

Om en person fått samtycke av en bostadsrättsinnehavare att vara kvar i lägenheten kan den personen göra sig skyldig till hemfridsbrott, om den andra bostadsinnehavaren vill att personen ska avlägsna sig från bostaden.

När ett samboskap upphör kan en bodelning bli aktuell av samboegendomen. Bodelningen är inte obligatorisk men om en av samborna begär att en bodelning ska ske måste en sådan upprättas. En sådan begäran om bodelning måste framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde. Om du väljer att begära en bodelning kan det själv vara svårt att uppskatta vilken egendom som ska ingå i bodelningen och hur man ska dela allt. De före detta samborna kan även bli oense och i ett sådant fall kan det vara bra att anlita en kunnig jurist inom familjerätt. Om du behöver hjälp med detta kan du alltid boka en tid hos en av våra erfarna jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att jag har svarat på alla dina frågor på ett tillfredsställande sätt. Om du har några följdfrågor eller om du tycker att det var något som var oklart kan du alltid vända dig tillbaka till Fråga juristen. I annat fall önskar jag dig lycka till med separationen och hoppas att hela situationen löser sig till det bästa för dig

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.