Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Dold samäganderätt och andra frågor

Maj 2012 flyttade jag om min dåvarande sambo in i hus vi köpte tillsammans, min sambo stod på lånet och då som 100% ägare till fastigheten medans jag stod för eget företag. Vi renoverade för närmare 500,000 under 2013 och även detta renoveringslån stod min sambo på ( men jag var med och betalade hälften hela tiden ) jag arbetade i företaget samt i renoveringen under ca 4 månader tills det stod helt klart, större enskilda kostnader till huset såsom installation av kamin samt renovering av kök betalades av mig i sin helhet. 2014 var vi påväg att separera och jag upprättade då ett avtal oss emellan ang bostaden som munderteckades av oss båda, i avtalet står tydligt att ingen av oss har rätt att sälja, pantsätta bostad utan den andres medgivande. 2015 separerade vi och jag flyttade till hyreslägenhet och min sambo valde bo kvar ( meningen var att det skulle vara tvärtom ) 2016 såldes fastigheten och jag har inte fått ta del av någonting! jag har nyligen påpekat detta via sms men han vägrar svara. Vad har jag för rättigheter i detta? Kan jag göra anspråk på del av vinsten trots att det gått över 1 år sedan bostaden såldes och lite över 2 år sedan jag flyttade ut? Avtalet vi skrev under är löpande 1 år i taget med 3 månaders uppsägning, ingen har sagt upp avtalet.

Rådgivarens svar

2018-03-08

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Regler om samboförhållanden återfinns i sambolagen (SamboL), se här.

Jag ska nedan redogöra för de rättsliga utgångspunkter som föreligger i din situation. Sedan ska jag försöka att ge svar på vilka slutsatser det leder till i din situation.

Rättsliga utgångspunkter
Det är sambolagen som gäller mellan sambos. Lagen ger samborna rätt till bodelning vid separation. Det som kan bodelas är det som lagen kallar samboegendom. Enligt 3 § SamboL är bostad och bohag som förvärvats för gemensamt nyttjande samboegendom. Bodelning resulterar i att egendomens nettovärde (dvs. efter avdrag för skulder) delas mellan samborna.

Företaget kan inte bli föremål för bodelning.

När samborna flyttar isär, upphör samboförhållandet, se 2 § SamboL. Från och med samboförhållandets upphörande, har samborna ett år på sig att påkalla bodelning, se 8 § 2 st SamboL.

Vad gäller kring bostaden i ditt fall?
Då ni flyttade in i bostaden tillsammans var den med allra största sannolikhet samboegendom. Den kunde alltså vid samboförhållandets upphörande bli föremål för bodelning enligt lag. Det spelar i det hänseendet ingen roll att det faktiskt var din sambo som ägde den till 100%. Problemet i ditt fall är dock att det har gått så lång tid från dess att du flyttade ut. Fristen på ett år i 8 § 2 st SamboL har löpt ut. Du kan därför troligen inte påkalla bodelning av bostaden (om inte din f.d. sambo går med på det av försummelse). 

Det avtal som du hänvisar till är troligen inte giltigt, enligt min bedömning. Detta eftersom att ett sådant avtal, som brukar benämnas samäganderättsavtal, fordrar att du är delägare i den aktuella egendomen. I detta fall var det din sambo som ägde fastigheten till 100% och det blir därför svårt för dig att hävda att avtalet ska vara giltigt, utan att vara delägare. Se dock nedan kring dold samäganderätt.

Dold samäganderätt
Det finns emellertid en möjlighet för dig. Den ligger i det som brukar kallas dold samäganderätt. 

I rättspraxis har tre villkor ställts upp för att dold samäganderätt ska föreligga.

För det första ska egendom ha köpts i den ene sambons namn för parets gemensamma bruk.

För det andra ska den dolde ägaren genom ett ekonomiskt bidrag vid köpet möjliggjort eller underlättat det. När det gäller bohag och andra lösa saker kan det räcka med att den andre maken eller sambon betalar andra gemensamma utgifter. Är det däremot fråga om en fastighet krävs att ett konkret ekonomiskt bidrag lämnas i samband med köpet. Det räcker inte med att ett ekonomiskt bidrag lämnas i ett senare skede. Kravet på ekonomiskt bidrag är dock uppfyllt om köpet finansieras med ett lån och båda makarna eller samborna betalar de kommande räntorna och amorteringarna. I rättsfallet NJA 1981 s 693 ansåg Högsta domstolen att det ekonomiska rekvisitet även var uppfyllt då makarna fått köpa en fastighet av kvinnans far till ett förmånligt pris, och då kvinnan av sin förvärvsinkomst köpt bohag till det gemensamma hemmet. Enbart hemarbete, som inte ger någon inkomst, kan dock inte självständigt räknas som ekonomiskt bidrag.

För det tredje ska parterna anses ha förutsatt att egendomen ska samägas. När de två första villkoren är uppfyllda antas den gemensamma partsviljan vara att egendomen ägs gemensamt.

Det är möjligt för den öppne ägaren att bryta detta antagande och förbli ensam ägare genom att exempelvis visa att den andre makens eller sambons ekonomiska bidrag var ett lån eller en gåva.

Utifrån det du har beskrivit i din fråga låter det som att dold samäganderätt kan anses ha uppkommit. Om så är fallet har du rätt till hälften av bostaden (om inget annat framkommer). Vidare blir också överlåtelseförbudet som ni avtalade om giltigt och eventuellt skadestånd kan utgå med anledning av din f.d sambos brott mot det avtalet.

Jag förstår att detta kan verka komplicerat. Det är ganska svårt att redogöra för alla juridiska problem och möjligheter inom ramen för detta forum. Mitt råd är därför att ta kontakt med Familjens jurist så att du i samråd med en erfaren familjejurist kan planera hur ni ska gå vidare i ärendet. Boka tid kan du göra i denna länk.

Vänliga hälsningar

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.