Hej Hur tolkas 3 § SamboL, vad gäller "förvärvats för gemensam användning"? I ett hushåll med två sambor införskaffar inte sällan mannen alla verktyg, t.ex. för tillbygge på det gemensamt införskaffade huset, medan kvinnan står för inköp av allt som finns i köket. Vid själva användningen är det inte sällan även så att det är uteslutande mannen som använder verktygen och uteslutande kvinnan som använder köksutrustningen. Ska då, vid bodelning mellan sambor, verktygen ses som ej införskaffade för gemensam användning och (värdet) tillfalla enbart mannen och köksutrustning som ej införskaffade för gemensam användning och (värdet) tillfalla enbart kvinnan?
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Din fråga gäller definitionen av samboegendom enligt sambolagen (SamboL), och mer specifikt när egendom anses förvärvad för gemensam användning.
Det följer av 3 § SamboL att sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom om den har förvärvats för gemensam användning. Detta kompletteras av den 6 § där det framgår att bohag utgörs av möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Bohag som används uteslutande för den ena sambons bruk utgör enligt 6 § inte samboegendom.
Du beskriver situationen där mannen köper alla verktyg och att det sedan endast är mannen som använder verktygen samt situationen där kvinnan köper allt som finns i köket. Är då detta bohag samboegendom?
Svaret på din fråga blir att det kan vara så att det bohaget inte utgör samboegendom om det är så att användningen ske uteslutande av den ena sambon. Svårare att avgöra blir det förstås om det är lite mer nyanserat, t.ex. att kvinnan använder verktyg ibland men mycket sällan. I en sådan situation är det troligen samboegendom eftersom det i lagen står: om användningen sker uteslutande för den ena sambons bruk.
Det blir alltså en bedömningsfråga från fall till fall, men i det renodlade exemplet som du beskriver torde svaret vara att det aktuella bohaget inte utgör samboegendom.
Om det uppstår tvist i en sån här fråga kan det som sagt vara mycket svårt att avgöra vad som gäller. Det kan då vara klokt att söka rådgivning hos en jurist, i synnerhet om det rör sig om egendom av stort värde. Juristerna på Familjens Jurist kan bistå med rådgivning i den typen av bedömningar och med dem kan man komma i kontakt via den här länken.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.