Hej
Jag har redan en skilsmässans ansökan hos tingsrätten. Jag har sökte själv och min man skrev sen på hos tingsrätten. Nu har han skrivit så här om boendet "jag medger att min fru tar lägenheten men jag behöver tid för att söka ny lägenhet". Jag måste yttra detta den 12/7-2018. Min fråga är hur långt tid har han på sig lagligt att flytta? vad händer med mig om jag kastar ut honom?
Var snäll och svara mig så fort som möjligt!!!!!!!!
Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse om vad som gäller utifrån de omständigheter du har nämnt. I ditt fall är det äktenskapsbalken (nedan förkortad ÄktB) som blir intressant.
Kvarsittanderätten till det gemensamma boendet
Enligt 14 kap. 7 § ÄktB får domstolen i ett mål om äktenskapsskillnad avgöra vem av makarna som får bo kvar i den gemensamma bostaden tills dess att bodelningen sker, om någon av makarna yrkar detta. Den som får bo kvar i den gemensamma bostaden får därmed kvarsittanderätten till bostaden. Den som inte får kvarsittanderätten till bostaden måste genast flytta från bostaden och har inte rätt att komma in i bostaden utan den andra makens samtycke.
I 18 kap. 2 § ÄktB förklaras att även om handläggningen i målet om äktenskapsskillanden är klar kan domstolen bestämma vem som har rätt att bo kvar i bostaden om någon av makarna ansöker om detta. Detta betyder alltså att även om man är klar med skilsmässan kan man få ett kvarsittandebeslut.
Vad ska du göra för att lösa boendefrågan?
Utifrån de omständigheter som du har nämnt verkar inte frågan om boendet ännu vara löst, och det verkar inte som att du har ansökt om att få kvarsittanderätten till den gemensamma bostaden än.
Du har frågat hur lång tid din make har på sig för att flytta och svaret är det inte finns någon laglig gräns. Men om du skulle ansöka om att få kvarsittanderätten över bostaden så skulle din make behöva flytta från bostaden genast efter att domstolen har beslutat i den frågan.
Du har även frågat om vad som händer om du kastar ut honom. Där är svaret att utan att ett kvarsittandebeslut har du ingen laglig grund som hjälper dig att göra det. Det bästa är därför att vända dig till tingsrätten och ansöka om kvarsittanderätten till bostaden.
Du bör även kunna ansöka om kvarsittanderätten även om tiden för yttrandet som skulle ha inkommit den 12/7 har utgått. Detta eftersom denna fråga kan avgöras när som helst under skilsmässomålet, och även efter att skilsmässan är klar.
Sammanfattning och rekommendation
När en skilsmässa ska beslutas av domstolen kan även frågan om boendet avgöras. Det finns ingen laglig gräns för hur länge en make kan få bo kvar i bostaden. Men en make som vill få kvarsittanderätten till den gemensamma bostaden måste yrka/ansöka om detta hos domstolen. Om man får denna fråga beslutad måste den andra maken flytta från hemmet genast. I dit fall rekommenderar jag att du ansöker om rätten att få bo kvar i den gemensamma bostaden.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några följdfrågor kan du alltid ställa dessa till Fråga Juristen. Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.