Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Bodelning när makarna inte är överens

Hej
Min mamma skilde sig för cirka 15 år sedan, men bodelningen är inte klar.
Hon bor fortfarande kvar i det hus de köpte tillsammans, men alla lån står på henne.
De har ingen kontakt idag, min mamma skickade ett bodelningsförslag för över 10 år sedan men har inte fått svar. Ska vi skicka ett nytt förslag i form av avtal som båda signerar samt som rekommenderat brev?
I sådant fall kan man sätta någon tidsfrist på förväntat svar som ”tvingar” mottagaren att svara?
Vad händer om han inte svarar?
Finns det någon mall för detta upplägg?
Något annat man bör tänka på?
Tack!

Rådgivarens svar

2018-10-25

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar avseende bodelning vid skilsmässa. Din fråga regleras i äktenskapsbalken.

Behöver bodelning göras?
Bodelning måste inte göras, men det rekommenderas för att undvika risken att den ena maken flera år efteråt kräver bodelning. Rätten att begära bodelning finns kvar flera år efter att skilsmässan gått igenom. Detta gäller i vart fall om det finns saker som ska delas och inte endast enskild egendom. Det ska i sammanhanget noteras att om ena maken väntar en alltför lång tid med att begära bodelning så kan själva väntan ses som en eftergift och rätten att kräva bodelning går då förlorad. I praxis har ansetts att 24 år är för lång tid att vänta.  Bodelning kan göras genom att upprätta ett bodelningsavtal alternativt genomförs bodelning enligt lag.

Bodelning enligt avtal
Ett bodelningsavtal i samband med skilsmässa blir giltigt vid undertecknande av båda parter. För att upprätta ett sådant avtal krävs alltså att båda makarna är överens om bodelningen. Avtalet behöver inte anmälas till Skatteverket om det upprättas i samband med skilsmässa, men kan registreras om parterna vill.

Bodelning enligt lag
Är man överens kan som ovan nämnts ett bodelningsavtal upprättas. Är man inte överens görs bodelningen istället enligt lag. En bodelningsförrättare kan utses av domstol för att hjälpa makarna med detta. Bodelningsförrättare kan ansökas om via tingsrätten. En skriftlig ansökan ska skickas till tingsrätten samt bifogat personbevis som du kan få via Skatteverket. För vidare information läs här.

Sammanfattningsvis krävs att båda parter är överens för att bodelningsavtal ska kunna upprättas. Det verkar inte som att parterna är det i detta fall eftersom ex-maken inte svarar. Antingen försöker din mamma kontakta ex-maken för att komma överens, annars återstår alternativet att ansöka om bodelningsförrättare via tingsrätten. Bodelningsförrättaren hjälper dem med bodelningen.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp, exempelvis med att ansöka om bodelningsförrättare eller upprätta ett bodelningsavtal, föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Therese

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.