Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Bodelning efter två månaders giftermål & byte av lås på lägenhet

1. Min fråga är om min man har rätt till bodelning av min bil som jag har köpt innan vi gifte oss. Vi har varit gifta i 2 månader. Vi har inget äktenskapsförord. Vi planerar att skilja oss.

2. Min man har utan min vetskap bytt lås på lägenheten. Jag har alla mina tillhörigheter (kläder, pass m.m.) där. Jag undrar om detta är brottsligt och hur jag kan gå tillväga för att få tillgång till lägenheten.

Rådgivarens svar

2022-11-08

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Din fråga handlar om bodelning vid skilsmässa samt vad som gäller om din make byter lås på lägenheten. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i äktenskapsbalken och brottsbalken, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Bodelning vid separation

Vid upplösning av ett äktenskap ska bodelning ske (äktenskapsbalken 9 kap. 1 §). Vid bodelning ingår makarnas giftorättsgods (äktenskapsbalken 10 kap. 1 §), det vill säga egendom som inte är enskild egendom (äktenskapsbalken 7 kap. 1 §). Vad som är enskild egendom framgår av äktenskapsbalken 7 kap. 2 §. Huvudregeln är att giftorättsgodset ska delas lika mellan makarna efter att värdet av respektive makes giftorättsgods beräknats och eventuella skulder täckts (äktenskapsbalken 11 kap. 1–3 §§). 

Med ledning av de andelar som beräknats för makarna ska giftorättsgodset fördelas på lotter. Varje make har rätt att i första hand få sin egendom eller del av denna som maken önskar på sin lott (äktenskapsbalken 11 kap. 7 §). Om värdet av den ena makens giftorättsgods överstiger makens andel, har den maken rätt att lämna motsvarande belopp i pengar till den andra maken i stället för att lämna egendom (äktenskapsbalken 11 kap. 9 §). Detta innebär att en make har rätt att behålla sin egendom om inte det totala värdet av den makens giftorättsgods överstiger dennes andel i boet. I så fall kan maken välja att lämna egendom till motsvarande belopp eller behålla sin egendom och i stället betala skillnaden i pengar till den andra maken.

Jämkning vid bodelning 

I vissa fall när äktenskapet varat en kortare period kan bodelningen jämkas. Jämkning innebär att en make får behålla mer av sitt giftorättsgods om det med hänsyn till äktenskapets längd, makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är oskäligt att giftorättsgodset delas lika mellan makarna (äktenskapsbalken 12 kap. 1 §). 

Rätten till likadelning av giftorättsgodset växer succesivt i takt med äktenskapets längd, först efter fem år gäller makarnas giftorätt i varandras egendom fullt ut. Regeln blir alltså aktuell vid kortvariga äktenskap som inte varat i mer än fem år, fram till dess anses giftorätten i den andra makens egendom öka med en femtedel per år. Om makarna bodde tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden innan giftermålet, det vill säga om de var sambos, ska även den tiden räknas med. 

Exempel: Har ett äktenskap varat i ett år blir enbart en femtedel av makarnas respektive giftorättsgods föremål för bodelning. Om makarna däremot bodde tillsammans i två år innan giftermålet och därefter skilde sig efter ett års giftermål blir i stället tre femtedelar av deras giftorättsgods föremål för bodelning. 

Egenmäktigt förfarande

Att byta lås på en bostad och på så sätt rubba någons besittning kan utgöra ett brott som kallas egenmäktigt förfarande (brottsbalken 8 kap. 8 §). Med besittning avses att ha kontroll eller rådighet över något, det ger en slags rätt att nyttja något. För att brottet ska bli aktuellt krävs att något inte utan svårighet kan disponeras av besittaren på samma sätt som tidigare. Du är besittaren av exempelvis ditt pass och genom att byta lås på lägenheten har din man rubbat din besittning till det. 

Om två personer tillsammans äger en bostad är de i sambesittning av den, vilket innebär att båda har rätt att ha tillgång till bostaden. Detta gäller även under en pågående separation fram till dess att en domstol beslutat annat. En av ägarna kan alltså inte själv besluta att låsa ut den andra ägaren ur bostaden genom att byta lås. 

Din situation och rekommendation

Utifrån din fråga kan jag tyvärr inte svara på om din man har rätt till din bil vid bodelningen. Av din fråga framgår inte om ni varit sambos innan ni gifte er, men med avseende på enbart tiden ni varit gifta kan jämkning av bodelningen vara aktuell. I så fall har du möjlighet att undanta bilen från bodelning. Observera dock att äktenskapets längd inte ensamt är utslagsgivande, utan även makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt kan ingå i bedömningen av om en jämkning av bodelningen ska ske eller inte. Om det är så att ni var sambos innan ni gifte er kommer den tiden räknas in och om det skulle medföra att bilen ingår i bodelningen har du rätt att få den på din lott, alternativt betala motsvarande summa i pengar till din man.

Angående lägenheten rekommenderar jag att du försöker prata med din man och berätta att hans handlande är fel och dessutom kan vara olagligt. Om det är så att ni äger lägenheten tillsammans har du också rätt att ha tillgång till den. Om din man ändå inte ger dig tillträde till lägenheten eller låter dig hämta dina tillhörigheter kan du upprätta en polisanmälan. 

Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen. Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga kan du boka en tid med en av våra jurister som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.