Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Båda vill köpa ut den andra och hur man säkerställer priset

Hej, jag och min fru ska skiljas. Då priset är lägre än vi trott på vår gemensamma fastighet vill båda köpa ut den andra från huset. Om det blir budgivning mellan oss, går det på något sätt att säkerställa att den andra parten inte bara budar för att trissa upp priset? 

Rådgivarens svar

2022-08-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om att köpa ut en före detta partner från en gemensam bostad. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser och förklara vad som gäller i din situation. Jag avslutar med en rekommendation.

Köpa ut en före detta partner från gemensam bostad

Utgångspunkten vid en bodelning är att man först beräknar värdet på bostaden. Det brukar gå till så att man utgår från marknadsvärdet som man lättast får reda på genom att anlita en fastighetsmäklare eller värderingsman. Från marknadsvärdet kan eventuella renoveringar läggas till och mäklarkostnaden dras av.

Dessutom ska en fiktiv skatt dras från vinsten, om försäljningspriset är högre än priset som bostaden köptes för. Denna ”skatt” avser kompensera för den kapitalvinstskatt som den kvarboende parten får betala när denna i framtiden ska sälja bostaden. Det beror på att det inte uppstår någon faktiskt skattskyldighet då en person förvärvar fastighet genom bodelning. 

Efter att den fiktiva reavinstskatten dragits ska beloppet delas på två. Man får då fram det belopp som ska ligga till grund för att lösa ut den andra parten ur bostaden. 

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Du undrar vad som händer med bostaden då båda parter vill köpa ut den andra och hur en eventuell budgivning kommer gå till.

Utgångspunkten är att det är den person som har störst behov av bostaden som ska ha rätt att ta över den. Kan man inte komma överens om det kan domstolen avgöra frågan. Om man inte vill låta den andra parten köpa ut en kan det bli fråga om tvångsförsäljning. Detta görs också genom ansökan till tingsrätten som kan förordna att bostaden ska säljas, trots att ena parten motsätter sig detta. Därefter kommer bostaden kunna erbjudas på öppna marknaden. Båda parter har då rätt att delta i budgivningen precis som alla andra spekulanter och processen ser ut på samma sätt som om bostaden utbjudits på marknaden för enbart utomstående.

Det innebär också att reglerna om falsk budgivning aktualiseras. Dessa regler finns i fastighetsmäklarlagen och reglerar mäklares mäklarsed, alltså hur fastighetsmäklare ska kunna iaktta både säljarens och köparens intressen samt att alla bud ska dokumenteras till syfte att kunna sammanställa budgivningen och motverka falsk budgivning (3 kap 1 § fastighetsmäklarlagen). En fastighetsmäklare som åsidosätter dessa förpliktelser kan antingen straffas genom sänkt ersättning (3 kap 24 § fastighetsmäklarlagen) eller genom att åläggas skadeståndsskyldighet (3 kap 25 § fastighetsmäklarlagen).

Den som deltar i en budgivning på falska premisser kan också dömas för bedrägeri om den falska budgivningen resulterat i en skada för dig och en vinning för din motpart (9 kap 1 § BrB). 

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var hur det går till att köpa ut den andra parten ur en gemensam bostad då båda vill behålla denna. Min rekommendation till dig blir i första hand att se om ni gemensamt kan komma fram till en lösning som passar er båda. Om det inte är möjligt kan du välja om du vill låta domstolen pröva frågan vem av er som har bäst behov av bostaden eller om du vill ha hjälp med att få till stånd en tvångsförsäljning. Vid tvångsförsäljning kommer bostaden utbjudas på öppna marknaden och utomstående kan delta i budgivningen. Att lägga bud över sin ekonomiska förmåga i syftet att få upp priset kan bedömas vara bedrägeri. Mäklaren ska dessutom se till så att budgivningen blir korrekt och rättvis gentemot både säljare och köpare.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten om du vill genomföra en bodelning med coachande samtal eller på egen hand.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.