Hej, jag bor sen ca 10 år tillbaka i mina föräldrars bostadsrätt som jag hyr utav dem tillsammans med mina barn som jag har delad vårdnad över. Sedan 7 månader tillbaka har jag bott ihop med min f.d flickvän i bostadsrätten. Överenskommelsen var att dela på den ekonomiska biten (hyra mm.) vilket inte skett från hennes håll. Hon har bott här utan kontrakt. Sedan 3 månader tillbaka ville mina föräldrar (ägare) upprätta ett inneboendekontrakt med henne vilket hon vägrade. Mina föräldrar sa då att hon får lov att flytta ut inom en månad. Hon har sagt att hon ska flytta ut men förskjutit datumet två månader och kommer med nya datum varje gång även fast hon skriftligen bekräftat att hon ska flytta ut.
Har mina föräldrar rätt att tvinga henne att flytta ut omgående alternativt om hon vägrar ta ut hennes saker och byta lås? Vad finns det för alternativ för att få ut henne omgående?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Vid besvarandet av din fråga kommer jag att redogöra för de regler som finns i Jordabalkens 12 kap. även kallad hyreslagen, samt lagen om uthyrning av egenägd bostad.
Besittningsskydd
En ny lag för uthyrning av bostadsrätter började att gälla den 1 februari 2013, privatuthyrningslagen. Enligt denna lag har hyresgästen inte rätt till förlängning av hyresavtalet, om parterna inte kommit överens om något annat, se 3 § 3st. 3p. Den som hyr en bostadsrätt får därmed inget besittningsskydd, vilket en andrahandshyresgäst normalt hade fått om denne bott i lägenheten över 2 år och inte sagt upp rätten till besittningsskydd (12 kap. 45 § 2p. JB).
Vad gäller i er situation?
Att avhysa (vräka) en person får inte privatpersoner göra själva, enbart Kronofogden. Om en privatperson eller fastighetsägare själv avhyser en hyresgäst kan det bli fråga om hemfridsbrott (4 kap. 6 § brottsbalken). Det finns en möjlighet att tala med bostadsrättsföreningen och söka hjälp från dem. I vissa fall kan bostadsrättsföreningen hjälpa att tala personen till rätta om den vägrar lämna lägenheten efter uppsägning/tillsägelse. Byter ni lås kan ni göra er skyldiga till egenmäktigt förfarande.
En ansökan om avhysning görs hos Kronofogdemyndigheter (1 § Lag om betalningsföreläggande och handräckning). Bestämmer Kronofogden sig för att personen ska bli vräkt skickas det ut ett brev med ”en delgivning om vräkning”. I det fall hyresgästen bestrider vräkningen kan tvisten bli ett fall för tingsrätten.
Hoppas du fått svar på din fråga! Du är välkommen att inkomma med fler frågor till Fråga Juristen, eller boka tid med en av våra kunniga jurister.
Med Vänlig Hälsning,
Wilma Tukonen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.