Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Köpa in sig i sin partners hus?

Hej! Jag och min kille vill bo ihop. Till saken hör att även om jag har ordnad ekonomi och fast jobb så har jag inga besparingar och hyr i dagsläget min bostad. Min kille däremot bor i ett hus som skenat ordentligt i pris senaste åren. Av förklarliga skäl har jag inte alls möjlighet att betala 50% av det och bli delägare till hälften. Hur löser vi detta så min kille tryggar "sina" pengar men samtidigt gör mig till delägare (på någon procent) så man kan ta del av värdeökningar och kunna göra förbättringar/renoveringar tillsammans? Känns orimligt att behöva ställa materialkostnader mot nerlagt arbete osv hela tiden när man bor tillsammans.

Och dessutom, det viktigaste: kunna känna att det är mitt hem också och att inte jag och mina barn är hyresgäster på nåder som vilken dag som helst kan stå på gatan? Vi har funderat på att skriva ett skuldbrev på t.ex. 10% av husets nuvarande värde eller nåt sånt. Vilket skulle göra mig till 10% delägare. Är det en väg att gå? Eller kan man låna till att köpa in sig i huset? Är det bättre? Så han får in hela beloppet på procenten jag ska äga. Vilken typ av lån är det då? Vill ju inte ha ett dyrt blancolån. Kan jag ta ett "bolån" i det fallet? Det är verkligen en snårskog och det känns hemskt att man inte ska kunna flytta ihop bara pga juridiken.

Rådgivarens svar

2022-05-06

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen. Din fråga rör samboskap, därför kommer jag uppehålla mig i Sambolagen. Jag börjar med en generell redogörelse om samboegendom för att sedan gå in på vad som är speciellt i din situation.

Samboegendom

Det som är speciellt med att vara sambo är att viss egendom blir så kallad samboegendom. Samboegendom regleras i 3 § Sambolagen och består av gemensam bostad och bohag som ni förvärvar för att använda gemensamt. Om ni separerar och någon av er begär bodelning (8 § Sambolagen) så delar ni lika på all samboegendom - detta gäller oavsett vem som har betalat för vad. Om man exempelvis köper ett hus för att bo där tillsammans och ena partnern betalar större delen av köpeskillingen så har alltså andra partnern ändå rätt till halva huset vid bodelning.

Äger hus sedan innan

Det speciella i din situation är att din partner köpte och flyttade in i huset innan ni bestämt er för att flytta ihop. På grund av att huset inte förvärvades för gemensam användning så kan det inte anses vara samboegendom. Om du flyttar in och ni senare separerar kommer huset alltså inte att ingå i bodelningen. Även om du köper en andel av huset med syfte att ni ska bo där tillsammans så kommer huset fortfarande inte bli samboegendom. För dig innebär detta att du inte har någon rätt till huset vid en bodelning. 

Gemensamt bohag, exempelvis möbler eller husgeråd, som ni köper för att ha i huset kommer att ingå i en eventuell bodelning. Om du planerar att lägga ned pengar på förbättringar och reonvering av huset kan det vara värt att veta att du däremot inte har rätt till ersättning för detta vid en bodelning.

Köpa del av huset

Det kan ju vara så att man ändå vill äga en del av huset, exempelvis för att ta del av värdeökningar som du skriver. Ett sådant köp faller utanför Sambolagen och kommer istället att omfattas av Lagen om samäganderätt. Även 4 kap. Jordabalken blir aktuell eftersom kapitlet anger vissa formkrav som gäller vid köp av hus. När det gäller din fråga om vilket slags lån som är bäst för dig så är svårt för mig att svara på. Jag skulle rekommendera att du tar kontakt med din bank.

Rekommendation

Hoppas att du fått lite klarhet i din situation. Om juridiken fortfarande känns som en snårskog skulle jag rekommendera att du tar kontakt med en jurist som kan hjälpa er - här kan du boka en tid. Du kan även läsa mer om att bli sambo på vår hemsida.  



Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.