Min pojkvän har skuldsanering och vi funderar på att flytta ihop. Hur kommer det att påverka hans avtal med Kronofogden?
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om skuldsanering. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i skuldsaneringslagen (SkusanL) och utsökningsbalken (UB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
När man beviljas skuldsanering så får man en betalningsplan som följer av skuldsaneringsbeslutet från Kronofogdemyndigheten. I betalningsplanen finns ett så kallat förbehållsbelopp, se 33 § SkusanL. Vid bestämmande av förbehållsbeloppet är 7 kap. 4 och 5 §§ UB vägledande. Förbehållsbeloppet är förenklat det som man får behålla av sina inkomster för att täcka sin försörjning med vanliga levnadskostnader och boende.
När man är sambo med någon så får Kronofogdemyndigheten i sin beräkning av förbehållsbeloppet även inkludera sambons inkomster, och de ser då till ens gemensamma ekonomiska förmåga. Även kostnader så som hyra och mat delas mellan sambor i proportion till inkomst. Det kan innebära att man får betala ett större belopp på sin skuldsanering i månaden, eftersom man bedöms ha en större ekonomisk förmåga.
Det kan med anledning av den förändrade ekonomiska förmågan bli aktuellt med en omprövning av skuldsaneringsbeslutet. Detta kan i sådant fall ske på två sätt:
För att det ska bli aktuellt med en omprövning av skuldsaneringsbeslutet ska det handla om väsentligen förbättrade ekonomiska förhållanden som beror på omständigheter som inte kunnat förutses vid skuldsaneringsbeslutet. Det kan vara fråga om betydande inkomstökningar, vinster eller liknande. Enligt ett ställningstagande från Kronofogdemyndigheten kan en väsentlig förbättring som indikera ratt en omprövning är motiverad vara om betalningsutrymmet ökan med 4000–5000 kr eller mer per månad.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Som du ser ovan så finns det en risk att din pojkvän kommer att behöva betala mer i månaden, då hans förbehållsbelopp kan komma att ändras som följd av att ni flyttar ihop. Det kan då bli aktuellt för Kronofogdemyndigheten att ompröva din pojkväns skuldsaneringsbeslut. Det är i så fall bra om din pojkvän själv ansöker om en omprövning hos Kronofogdemyndigheten, och inte väntar till dess att en borgenär begär omprövning. Om din pojkvän själv begär omprövning kan skuldsaneringsbeslutet endast ändras, inte upphävas.
Något annat som kan vara bra att ha i åtanke om ni ska flytta ihop är att du skulle kunna drabbas vid en utmätning. Vid en utmätning kommer Kronofogdemyndigheten att utgå ifrån att all lös egendom som finns i ert gemensamma hem tillhör den som utmäts. För att bryta denna presumtion måste det göras sannolikt att den aktuella egendomen är samägd eller ägs av dig, se 4 kap. 19 § UB. Detta kan vara värt att tänka på, och det kan vara bra att exempelvis spara kvitton och dylikt som visar att du är ägare av din egendom.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om din pojkväns skuldsanering påverkas om ni flyttar ihop. Svaret är att det belopp han betalar varje månad kan komma att ändras, eftersom er gemensamma ekonomiska förmåga kommer att beaktas. Min rekommendation till er blir därför att kontakta Kronofogdemyndigheten som har hand om skuldsaneringsärenden och fråga hur ni ska gå till väga.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.