Hej. Om den andra föräldern inte håller sin del av domstolsbeslutet, vad kan följderna bli för den föräldern?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du undrar vad följderna kan bli för en förälder som inte följer domstolens beslut gällande vårdnad, boende eller umgänge. Regler gällande detta finns i föräldrabalken (FB). För att besvara din fråga kommer jag att inledningsvis allmänt redogöra för vad som gäller, för sedan avsluta med en sammanfattning.
Allmänt
När föräldrar har fått en dom i tingsrätt gällande vårdnad, boende eller umgänge med sitt barn, ska denna dom följas. Föräldrarna kan i efterhand komma överens om annat, men då är det ett krav att båda föräldrarna går med på det.
Vite vid beslut
Om det finns särskilda skäl att anta att ett barn inte kommer att överlämnas frivilligt efter ett domstolsbeslut, kan domstolen efter yrkande från part redan i samband med beslutet förelägga en förälder att vid vite lämna ifrån sig barnet , 6 kap. 21 § FB. Detta föreläggande innebär att om föräldern inte lämnar ifrån sig barnet enligt beslutet, så kan denne behöva betala en summa pengar. Ett sådant vitesföreläggande ska dock endast meddelas om det i princip står klart att domstolens beslut inte kommer att efterföljas.
Verkställighet
Om en förälder vägrar att efterleva beslutet får den andra föräldern vända sig till domstolen och ansöka om verkställighet. Regler angående verkställighet finns i 21 kap. FB. I frågor om verkställighet är barnets bästa vägledande, 21 kap. 1 § FB. Det innebär att det inte är självklart att domen eller beslutet verkställs.
Tingsrätten ska i första hand försöka få till en samförståndslösning genom medling. Domstolen får därför uppdra åt en tjänsteman inom socialtjänsten eller någon annan lämplig person att försöka få ett frivilligt överlämnande till stånd, 21 kap. 2 § FB.
Om frivilliga lösningar misslyckas, eller anses vara meningslösa från början, får rätten besluta om verkställighet, 21 kap. 3 § FB. Domstolen får då förordna om tvångsmedel utan yrkande från part, och de tvångsmedel som är aktuella är vite eller polishämtning. Vite är det huvudsakliga tvångsmedlet och innebär att om föräldern skulle fortsätta med inte följa beslutet, kommer denna att behöva betala ett visst belopp till dess att beslutet efterföljs. Polishämtning är det yttersta tvångsmedlet för att få barnet överlämnat, och får endast genomföras när alla andra möjligheter är uttömda.
Ett beslut om verkställighet gäller som huvudregel omedelbart enligt 21 kap. 14 § FB.
Hinder mot verkställighet
Domstolen ska vägra verkställighet om det är uppenbart att verkställigheten är oförenlig med barnets bästa, 21 kap. 6 § FB. Har barnet nått tillräcklig ålder och mognad för att uttrycka sin egen vilja får domstolen inte heller besluta om verkställighet om barnet inte vill det, utom när det är nödvändigt för barnets bästa enligt 21 kap. 5 § FB.
Sammanfattning
Föräldrar är skyldiga att följa ett domstolsbeslut angående vårdnad, boende eller umgänge. Att inte följa ett sådant beslut kan få lite olika följder för föräldern beroende på omständigheterna. Den andra föräldern kan begära verkställighet av beslutet i ett ärende vid tingsrätten. Fortsätter föräldern att gå emot beslutet kan denne behöva betala vite, och i vissa fall kan polisen hämta barnet för att se till att beslutet följs.
Något som också kan vara bra att veta är att om en förälder upprepade gånger går emot en tidigare dom eller ett domstolsbeslut, kan det vara en nackdel för den föräldern i en framtida vårdnadstvist.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga, alternativt boka en tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.