Om man har gemensam vårdnad och varannan-veckas vistelse, vem räknas då som boendeförälder? Familjerätten i min kommun menar att jag inte kan lämna in en stämningsansökan på den andre föräldern pga att jag är boendeförälder. De säger att boendeföräldern är den barnen är folkbokförda hos. Vad jag läser mig till räknas båda som boendeförälder när man har gemensam vårdnad och de bor lika mkt hos bägge? Tack!
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Eftersom din fråga rör boendesituationen för barn är det bestämmelserna i Föräldrabalken (FB) och Socialtjänstlagen (SoL) som blir tillämpliga.
Förutsättningar för att lämna in en stämningsansökan
Det stämmer att den föräldern som räknas som boendeförälder är den som barnet är folkbokfört hos men samtidigt är det mest relevanta att ni har gemensam vårdnad och ett växelvis boende. I praktiken är ni alltså båda boendeföräldrar. Uppdelningen mellan boendeförälder och umgängesförälder är framförallt relevant i de fall då barnet bor olika mycket hos föräldrarna. Det är dock inte avgörande för möjligheterna att lämna in en stämningsansökan. Som jag förstår det vill du lämna in en stämningsansökan för att få till en ändring gällande barnets vårdnad eller boende och då gäller följande.
Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och en av dem eller någon av dem vill få en ändring i vårdnaden, ska rätten enligt FB 6 kap 5 § besluta att föräldrarna ska ha gemensam vårdnad eller att en av dem ska ha vårdnaden. Det är dessutom möjligt för föräldrarna att enligt FB 6 kap 6 § avtala om att vårdnaden ska vara gemensam eller att en av dem ska ha vårdnaden om barnet. Avtalet gäller om det är skriftligt och socialnämnden har godkänt det. Gällande barnets boende är det på samma sätt möjligt när barnet står under vårdnad av båda föräldrarna att enligt FB 6 kap 14 a § ansöka hos rätten att den ska besluta om vem barnet ska bo med. Föräldrarna får dessutom enligt samma bestämmelse avtala om barnets boende och även då gäller att avtalet ska vara skriftligt och godkänt av socialtjänsten. Det är alltså möjligt att inleda en process i domstol oavsett vem som räknas som boendeförälder. Däremot är det sedan 1 mars 2022 enligt SoL 5 kap 3 a § obligatoriskt för föräldrarna att delta i ett informationssamtal hos kommunen, ofta hos familjerätten, innan en process kan inledas.
Rekommendation
Eftersom det krävs att ni deltar i ett informationssamtal innan ni kan ansöka om ändring gällande vårdnad, boende eller umgänge så rekommenderar jag dig att kontakta familjerätten igen för att genomgå ett sådant informationssamtal. Det är även möjligt att enligt SoL 5 kap 3 § få hjälp av kommunen med samarbetssamtal under sakkunnig ledning i syfte att nå enighet i frågor som gäller vårdnad, boende, umgänge och frågor som gäller barnets försörjning. Samarbetssamtal är dock inte obligatoriska. Om du fortfarande vill gå vidare med en process efter samtalen och behöver juridisk hjälp råder jag dig att kontakta de duktiga juristerna på Familjens Jurist som är specialiserade på familjerätt.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att ställa en till fråga till oss!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.