Hoppa till innehållet
Familj & barn

Tas partners inkomst med i beräkningen av underhållsbidrag?

Hej. Jag är gift med en man, vi har gemensamma barn och han har barn sedan tidigare. Normalt sett har hans barn bott varannan vecka. Nu ska ett av min mans barn fortsättningsvis bo heltid hos sin mamma. Vid uträkning av underhållsbidrag står det att man även ska utgå ifrån min inkomst. Som jag förstår det är det för att man vill veta min mans levnadsstandard. Dock har vi inte haft gemensam ekonomi.

Min fråga: Är det ett krav att man räknar in min inkomst vid beräkningen av hur mycket min man ska betala i underhållsbidrag till den andra föräldern? Det genererar ju att min man får betala mer i underhållsbidrag på grund av att jag har en god inkomst. Tacksam för svar!

Rådgivarens svar

2023-03-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Din fråga rör underhållsskyldigheten för barn och därför kommer jag att redogöra för bestämmelserna i Föräldrabalken (FB).

Föräldrars underhållsskyldighet

Föräldrarnas ekonomiska ansvar över sina barn stadgas i Föräldrabalken. Föräldrarna ska svara för underhåll för barnet med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga (FB 7:1). Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller 18 år eller vid avslutande av grundutbildning om det infaller senare. De situationer då underhållsbidrag kan bli aktuellt för en förälder är antingen när föräldern varken har vårdnad över barnet eller bor med barnet eller då föräldrarna har gemensam vårdnad men barnet varaktigt bor tillsammans med endast den andra föräldern (FB 7:2).

Underhåll

Som regel ska den förälder som antingen inte har vårdnad om barnet eller den som barnet inte bor varaktigt hos vara den bidragsskyldige. Det finns även tillfällen då underhållsbidrag kan bli aktuellt även vid växelvis boende. Detta är i de fall då den ena föräldern har ett större ekonomiskt utrymme än den andra och anledningen till detta är att barnet ska kunna ha samma levnadsstandard hos båda föräldrarna. Underhållsbidrag ska fastställas genom dom eller avtal (FB 7:2).

Beräkningen av underhållsbidrag

För att beräkna underhållsbidrag tar man hänsyn till barnets behov och föräldrarnas förmåga att betala. Barnets behov varierar efter ålder och utgår ifrån prisbasbeloppet. För att beräkna den bidragsskyldige förälderns förmåga att betala ska man kolla på förälderns överskott. Detta görs genom att man kollar på förälderns inkomst efter skatt och sedan gör man avdrag med en summa för de vanliga levnadskostnaderna och bostadskostnad. Det som återstår är förälderns överskott.

I din situation

Tanken är att man ska se vad föräldern har för utgifter. Jag tolkar det som att du och din man har ett gemensamt boende och det brukar generera lägre boendekostnader än om han skulle bo själv. Detta tas alltså med i beräkningen och han anses på det sättet ha ett högre överskott eftersom ni bor tillsammans. Din lön räknas dock inte med i hans inkomster vid beräkningen av underhållsskyldigheten mot hans barn.

Rekommendation

Om du behöver rådgivning av en jurist i den här situationen rekommenderar jag dig att kontakta de kunniga juristerna på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du känner att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att återkomma till oss med en ny!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.