Hoppa till innehållet
Familj & barn

Omhändertagande av barn enligt LVU och umgänge

Hej, En vän till mig har hamnat i en helt fruktansvärd situation. Sociala myndigheten planerar att omplacera hennes barn i en annan familj på obestämd tid. Så länge som min vän gör detta ”frivilligt” ska hon få träffa sitt barn varannan helg. Men har de verkligen rätt att göra detta? Det enda hon anger som orsak är att barnet har mycket skolfrånvaro, över 50% senaste året. Men då borde man väl oxå väga in att det pågått en pandemi under detta år? Barnet har verkligen varit sjukt som orsak till frånvaron mestadels men min vän medger att det ibland varit mer psykosomatiska symptom som berott på misstrivsel i skolan. Jag tycker ändå inte inte att detta är fullgoda skäl att ta barnet, jag är chockad faktiskt att de kan göra så här. Min vän vågar inte bråka heller för då kommer barnet tas ifrån henne enligt en strängare lag menar hon, och då kan barnet hamna långt bort, utan något umgänge och i värsta fall kan hon tappa vårdnaden helt!

Rådgivarens svar

2021-06-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Inledningsvis vill jag poängtera att jag inte har möjlighet att svara på om socialnämnden har gjort rätt eller fel bedömning, eftersom jag inte känner till alla omständigheter i fallet. Jag kommer att redogöra för reglerna i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och förvaltningslagen samt hur ni kan gå vidare i er situation.

När har socialtjänsten rätt att omhänderta och omplacera barn?

LVU är den lag som tillämpas när socialnämnden fattar beslut om omhändertagande av barn. Den som är under 18 år ska beredas vård (tvångsomhändertas) om förutsättningarna enligt 2 § och 3 § LVU är uppfyllda även om den unge eller vårdnadshavaren inte samtycker, 1 § 2 st. LVU. Det innebär att barnet kan placeras utanför sitt hem. Vård ska beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas, 2 § LVU. I korthet innebär bestämmelsen att ett barn kan omhändertas på grund av förhållanden i hemmet, som kan leda till skada för barnet. Vård ska också beslutas om den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende, 3 § LVU. Sammanfattningsvis innebär bestämmelsen att ett barn kan omhändertas på grund av sitt eget skadliga beteende.

Ett beslut om vård fattas av förvaltningsrätten efter ansökan av socialnämnden, 4 § LVU. Ett omhändertagande kan även ske omedelbart och då är det socialnämnden som fattar beslut om det, 6 § LVU. Socialnämnden bestämmer hur vården av den unge ska ordnas och var han eller hon ska vistas under vårdtiden, 11 § LVU.

Umgänge

Socialnämnden har ett ansvar för att den unges behov av umgänge med föräldrar och vårdnadshavare så långt möjligt tillgodoses, 14 § LVU. Socialnämnden har dock möjlighet att begränsa umgänget mellan barn och föräldrar. Utgångspunkten är att kontakten endast får begränsas så mycket som krävs för att barnet ska ges den nödvändiga vården. Socialnämnden ska samarbeta med föräldrarna så långt det är möjligt under vårdtiden och medverka till att kontakten mellan dem och barnet upprätthålls. Vid alla beslut enligt LVU ska barnets bästa vara avgörande, 1 § 5 st. LVU. Vad som är barnets bästa avgörs genom en helhetsbedömning av de individuella förhållandena.

Din situation

Socialnämnden har rätt att omhänderta och omplacera ett barn om förutsättningarna enligt 2 § och 3 § LVU är uppfyllda. Socialnämnden har även möjlighet att begränsa umgänget om det krävs för att säkerställa att barnet får den vård det behöver. Barnets bästa ska beaktas när socialnämnden fattar sitt beslut. Om din vän är missnöjd med beslutet kan hon överklaga beslutet från socialnämnden eller förvaltningsrätten till högre instans. Överklagandetiden är tre veckor från den dag då den som överklagar fick del av beslutet genom den myndigheten, 44 § förvaltningslagen.

Familjens Jurist kan hjälpa till

Om ni behöver ytterligare rådgivning rekommenderar jag att ni tar kontakt med en av våra jurister på Familjens Jurist. Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom flera rättsområden. Mer information finner ni på https://www.familjensjurist.se/vara-tjanster/lvu-och-lvm/

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.