Hoppa till innehållet
Familj & barn

Krav på deltagande i informationssamtal i fråga om vårdnad

Hej! Sedan i början av 2022 krävs att man inför en ansökan om enskild vårdnad måste skicka med ett intyg från kommunen som styrker att båda föräldrar har haft samtal (gemensamt eller enskilda), oftast via Familjerätten. Vad händer om den ena parten vägrar att komma, inte svarar på brev och gör sig helt otillgänglig? Hur kommer då den part som vill ansöka om enskild vårdnad vidare?

Rådgivarens svar

2022-09-10

Inledning

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om vårdnad. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i föräldrabalken (FB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och någon av dem vill få en ändring i vården, ska rätten enligt 6 kap. 5 § FB besluta om föräldrarna ska ha gemensam vårdnad om barnet eller att en av dem ska ha ensam vårdnad.

För att rätten ska kunna få ta upp ett yrkande om vårdnad till prövning enligt 6 kap. 5 § FB ska en förälder som framställer ett sådant yrkande ha deltagit i informationssamtal. Informationssamtalet ska ha ägt rum inom ett år före det att yrkandet framställs, och avse bland annat den rättsliga regleringen och vad en domstolsprocess faktiskt kan åstadkomma. Det är kommunen som ansvarar för att föräldrar erbjuds informationssamtal.

Kravet på deltagande i informationssamtal gäller från och med 1 mars 2022 och framgår i en ny paragraf, 6 kap. 17 c § ÄB.

Utgångspunkten är att föräldrarna deltar samtidigt i samtalen, men en förälder som begär ett enskilt samtal har rätt till ett sådant.

Det finns ett undantag från kravet på informationssamtal i paragrafens andra stycke. Där framgår att ett yrkande får tas upp till prövning ändå om det finns särskilda skäl. Detta undantag ska tillämpas restriktivt, vilket innebär att det används sparsamt. Exempel på särskilda fall kan vara när det med hänsyn till barnets bästa är angeläget att få ett skyndsamt beslut, eller om det inte är möjligt att nå en förälder som till exempel befinner sig utomlands eller på okänd ort.

Efter samtalet utfärdas ett så kallat samtalsintyg som kan användas om ärendet efteråt ändå ska lämnas till domstol.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Det finns som du säger sedan i mars 2022 ett krav på informationssamtal innan ett yrkande om ensam vårdnad kan tas upp av rätten. Även fast föräldrarna som utgångspunkt ska delta samtidigt i ett informationssamtal, så kan enskilda samtal hållas om någon av föräldrarna begär det eller om det finns särskilda skäl.

Det krav som anges av lagtexten är att den förälder som framställer ett tvistigt yrkande om vårdnad ska ha deltagit i ett informationssamtal. Att det endast är denna förälder och inte den andra som har deltagit i ett informationssamtal ska alltså enligt förarbeten inte hindra att ett tvistigt yrkande om vårdnad tas upp av domstolen.

Det ovan sagda innebär att du kan delta i ett informationssamtal enskilt, och efter detta kan du om det fortfarande är aktuellt framställa ett yrkande om enskild vårdnad till tingsrätt.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var hur du ska komma vidare med att ansöka om ensam vårdnad, och min rekommendation till dig blir att kontakta din kommun för vidare hjälp angående att boka ett enskilt informationssamtal om det är så att den andra föräldern vägrar att delta. När du har deltagit i ett informationssamtal kan du framställa ett yrkande om enskild vårdnad till tingsrätten.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

 Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.