Hoppa till innehållet
Familj & barn

Kan jag ansöka åt den andra vårdnadshavaren om ensam vårdnad?

Hej, Mitt ex tjatar om att hon ska ha ensam vårdnad och om att jag ska godkänna detta (vilket jag givetvis aldrig skulle göra), detta gör hon inte för att hon tycker jag är en dålig förälder, utan för att hon vill bestämma, senast åkte dom upp på en skidresa och meddelade mig några dagar innan och fattade inte varför jag blev arg (sa dock okej på det för barnet satt i bilen). Så har det nu pågått ett par gånger med högtider, lov och semester i sommar osv. Kan jag skicka in en ansökan om att hon vill bli vårdnadshavare? Så slipper jag höra det här tjatet om och om igen (tror hon får ytterst svårt att vinna å då kommer allt vara svart på vitt sen) Tacksam för all hjälp.

Rådgivarens svar

2022-05-08

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Eftersom din fråga rör vårdnad av barn kommer jag att redogöra för reglerna i Föräldrabalken (FB) och Socialtjänstlagen (SoL).

Vårdnad av barn

Vid alla frågor som rör vårdnad, boende och umgänge ska barnets bästa vara avgörande. Vid bedömningen ska då särskild vikt fästas vid bland annat barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (FB 6 kap 2 a §). Barnet ska även få information och ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Åsikterna ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder (FB 6 kap 2 b §).

Ändring i vårdnaden

Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och någon/båda föräldrarna vill ha en förändring i vårdnaden så kan rätten besluta om ändring i vårdnaden (FB 6 kap 5 §). Vid bedömningen av vårdnadsfrågan ska rätten fästa särskild vikt vid föräldrarnas förmåga att samarbeta och sätta barnet främst. Det finns även en möjlighet att avtala om detta och då kan föräldrarna besluta själva om hur vårdnaden ska se ut (FB 6 kap 6 §). Ett sådant avtal gäller om det är skriftligt och godkänt av socialnämnden.

I din situation

Som jag förstår det vill du endast väcka talan för att få fastställt att ni har gemensam vårdnad och för att hon inte ska be dig igen om att gå med på att hon ska ha ensam vårdnad. Du kan inte väcka talan om att fastställa att ni ska ha gemensam vårdnad eftersom det inte utgör en ändring. Om du ska väcka talan behöver du därmed stämma henne på ensam vårdnad. Det har hon även möjlighet att göra gentemot dig. Det är omöjligt för mig att resonera kring hur domstolen skulle bedöma den vårdnadsfrågan utifrån den informationen jag har. Du har dock inte möjlighet att väcka talan åt henne att hon vill bli ensam vårdnadshavare.

Det är värt att nämna att en dom från tingsrätten om vårdnaden inte är definitiv eftersom den kan ändras om någon av föräldrarna igen väcker talan. Det innebär alltså att även om tingsrätten en gång dömer till gemensam vårdnad kan frågan tas upp igen och då har tingsrätten möjlighet att döma till ensam vårdnad trots den tidigare domen.

Rekommendation

Det finns en möjlighet att via socialnämnden i kommunen ha samarbetssamtal under sakkunnig ledning i syfte att nå enighet i frågor som rör vårdnad, boende, umgänge och frågor rörande barnets försörjning. Då kan ni även få hjälp att skriva avtal i dessa frågor (SoL 5 kap 3 §). Jag rekommenderar dig därför att kontakta kommunen och att försöka nå en lösning på det här sättet. Om du känner att du behöver hjälp i ärendet kan du alltid kontakta en av de duktiga juristerna på Familjens Jurist som är specialiserade på familjerätt.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars får du gärna återkomma med en ny!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.