Hej! Min mamma och hennes man uppfostrade mig. Jag fick reda på när jag var 18 år att min biologiska pappa var någon annan. Jag är inte adopterad av min mammas man så jag är min biologiska pappas dotter på papper. Jag har haft kontakt med några utav hans barn som har fått reda på att dom har en äldre biologisk syster. Han har nekat att jag finns. Han har inte ens behövt betala underhållsstöd. Och jag har aldrig träffat honom heller. Jag skulle vilja veta om lagen tillåter mig att anmäla honom för förtal, för att jag har aldrig haft tillgång till mina egna rötter och för att han har aldrig tagit ansvar under den perioden han skulle ha gjort det. Tack i förhand.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om du kan anmäla din biologiska pappa för förtal. Eftersom du även nämner att din biologiska pappa inte har betalat underhållsbidrag kommer jag även reda ut vad som gäller i den frågan. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Brottsbalken (BrB) men även Föräldrabalken (FB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Förtal
För att brottet förtal ska aktualiseras krävs det att en person utpekat någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, 5 kap. 1 § BrB. Uppgiften ska avse att skada en annan persons anseende hos andra.
Med missaktning menas att uppgiften ska vara nedsättande och få den utpekade att framstå som sämre för sin omgivning. Uppgiften behöver vara av sådan karaktär att den typiskt sätt medför andras missaktning. Rena värdeomdömen utgör som regel inte förtal utan det krävs att sanningshalten i uttalandet kan mätas. Det typiska fallet av förtal är att beskylla någon för att ha begått ett brott.
En person kan dock inte dömas för förtal om utpekandet var försvarligt samt att uppgiften var sann eller om det fanns rimlig anledning att tro att den var sann, 5 kap. 1 § 2 st. BrB.
Underhållsbidrag och retroaktivt underhållsbidrag
Föräldrarna ska svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga, 7 kap. 1 § FB. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen. Underhållsskyldigheten upphör när barnet blir arton år, eller om barnet fortfarande går i skolan, senast tjugoett år.
Den föräldern som inte har vårdnaden om barnet eller inte bor tillsammans med barnet ska betala underhållsbidrag. Bidraget fastställs genom dom eller avtal, 7 kap. 2 § FB.
Med retroaktivt underhållsbidrag menas att en förälder ska betala underhållsbidrag för en tidsperiod som redan har varit. Underhållsbidrag kan begäras retroaktivt för tre år tillbaka i tiden, 7 kap. 8 § FB. I NJA 1991 s. 503 prövades frågan om retroaktivt underhållsbidrag. I domen yttrade Högsta domstolen att utgångspunkten bör vara att ett yrkande om retroaktivt underhållsbidrag ska beviljas i den mån det svarar mot barnets behov och inte skulle bli oskäligt betungande för den underhållsskyldige.
Din situation
Eftersom din biologiska pappa inte har utpekat dig såsom brottslig eller klandervärdig eller lämnat uppgift som är ägnad att utsätta dig för andras missaktning kan du inte med framgång anmäla honom för förtal. Det skulle krävas att han har utpekat dig på ett sätt som skadar ditt anseende hos andra i din omgivning. Omständigheten att han inte har tagit ansvar för dig eller att du inte har vetat om honom kan inte medföra att förtal blir tillämpligt.
Dock skulle du kunna utreda möjligheterna för underhållsbidrag och retroaktivt underhållsbidrag. Eftersom din biologiska pappa har en underhållsskyldighet fram tills du är arton, eller om du fortfarande går i gymnasiet eller likvärdig utbildning tills du är tjugoett år, skulle du kunna få rätt till underhåll. Då skulle han även kunna bli skyldig att betala retroaktivt underhållsbidrag för tre år tillbaka i tiden.
Rekommendation
Sammanfattningsvis kan du inte anmäla din biologiska pappa för förtal. Dock skulle han kunna bli skyldig att betala underhåll, beroende på hur omständigheterna ser ut. Vill du få ett mer exakt svar på din fråga kan det vara bra att boka tid med en av våra jurister, som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta i just din situation. Du kan boka en tid med en jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.