Hej, jag och min ex fru har vi varit skilda från september 2020. På familjerättens kontor skrev vi ett avtal om gemensam vårdnad och 15 timmars umgängestid varje vecka för mig och stadigvarande boende hos mamman. Jag betalar underhållsbidrag för mina 2 barn och spendera ordentligt enligt vad dem vill när de är hos mig.
Det har funkat bra tills barnen blev oftare sjuka och min fru på hennes dagar skulle stanna hemma och vabba. Nu eftersom vabbningen enligt henne påverkar henne negativt ekonomiskt, hotar hon med att starta rättegång mot mig. Alla de här tankarna började redan när hon skickar kvitto till mig om extra kostnader som jag ska dela.
1. Kan tingsrätten "tvinga" mig att vabba mot min vilja när det är hennes dagar? 2. Kan hon kräva extra ersättning för ngt genom tingsrätten? 3. Få ensam vårdnad? Stort tack för er tid och hjälp med detta.
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag först att redogöra för reglerna kring vård av barn (VAB) och därefter hur gemensam vårdnad fungerar och vad det innebär för rättigheter och skyldigheter.
Vård av barn (VAB)
Reglerna om VAB finns i 13 kap. socialförsäkringsbalken (förkortas SFB). Reglerna ger en förälder som avstår arbete för att stanna hemma med ett sjukt barn rätt till ersättning, s.k. tillfällig föräldrapenning. Reglerna säger dock inget om vem av föräldrarna som ska stanna hemma, eller hur fördelningen ska gå till. Det är alltså inte möjligt med stöd av reglerna om VAB att kräva att den andra föräldern är den som stannar hemma.
Systemet kan sägas utgår från att föräldrarna själva klarar av att lösa sådana praktiska frågor, såsom vem av föräldrarna som ska stanna hemma med barnet en viss dag. I en situation av gemensam vårdnad där föräldrarna inte kan samarbeta kring denna typ av frågor är den yttersta lösningen att upplösa den gemensamma vårdnaden.
Gemensam vårdnad
Vårdnadsfrågor regleras främst i föräldrabalken (FB). När vårdnaden är gemensam ska vårdnadshavarna besluta gemensamt i frågor som rör vårdnaden, 6 kap. 13 § FB. I praktiken så behöver dock inte vardagliga beslut fattas av båda gemensamt, det är då tillräckligt att den vårdnadshavare som finns till hands beslutar. När reglerna togs fram förklarades att det är nödvändigt då vårdnadshavarna inte bor med varandra att den vårdnadshavare som barnen bor med ensam kan besluta i frågor som rör den dagliga omsorgen.
Till ”den dagliga omsorgen” brukar räknas frågor som vilken mat barnet ska äta, vad barnet ska göra på sin fritid, kläder till barnet etc. De flesta hälso- och sjukvårdsfrågor hör också till den dagliga omsorgen, även om den andre vårdnadshavaren såklart ska informeras om dessa. Om det finns anledning att misstänka att den andre vårdnadshavaren inte samtycker till den aktuella behandlingen eller om det rör mer ingripande åtgärder ska dock vårdnadshavarna besluta gemensamt.
Att en vårdnadshavare har en rätt att besluta ensam i vissa situationer innebär dock inte automatiskt en rätt att kräva ersättning från den andra vårdnadshavaren för kostnader kopplade till beslutet. Att som vårdnadshavare vägra att betala nödvändiga kostnader för sina barn kan dock i slutändan innebära en brist i vårdnaden, vilket i sin tur kan leda till att vårdnadshavaren förlorar vårdnaden, 6 kap. 7 § FB.
Rekommendation
Jag hoppas att jag har kunnat bringa lite klarhet till din situation. Vill du ha vidare hjälp med ditt ärende kan jag rekommendera att du bokar tid hos Familjens jurists experter på vårdnadsfrågor.
Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.