Jag har en fråga om barnets vårdnad. Jag har precis flyttat in till min kille som bor i Uppsala, jag själv är från Göteborg. Vi är inte gifta.
Jag och min pojkvän bråkar ganska mycket samtidigt som vi har barnlängtan. Någonstans har jag läst att i samband med att man fastställer faderskapet så kan man även ange om man vill ha gemensam vårdnad. I mitt fall vill jag inte ha det pga jag vill kunna flytt tillbaka hem om det skulle bli skilsmässa.
Min fråga är ifall min pojkvän kan gå vidare och begära gemensam vårdnad mot min vilja?
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag kommer börja med att gå igenom de olika alternativen som finns om en förälder vill få en ändring i vårdnaden, sedan går jag in på ditt specifika fall.
Gemensam vårdnad genom anmälan, dom eller avtal
Barnet står från födseln under vårdnad av båda föräldrarna om föräldrarna är gifta med varandra, i annat fall av modern ensam (6 kap. 3 § föräldrabalken).
När faderskapet till barnets har blivit fastställt kan föräldrarna anmäla gemensam vårdnad för barnet på en blankett som skickas till Skatteverket för registrering.
Är inte föräldrarna överens om vårdnaden kan barnets pappa vända sig till domstol för att ansöka om gemensam vårdnad. Domstolen beslutar i det fallet om vårdnaden ska fortsätta vara ensam eller bli gemensam (6 kap. 5 § föräldrabalken). Det utgör inget hinder för domstolen att ändra vårdnaden från ensam till gemensam vårdnad trots att den nuvarande vårdnadshavaren motsätter sig detta.
Står barnet under vårdnad av minst en förälder kan föräldrarna även när som helst avtala om att ändra vårdnaden från ensam till gemensam vårdnad. Avtalet ska gälla om det är skriftligt och godkänt av socialnämnden, avtalet får då samma rättsverkan som en dom (6 kap. 6 § föräldrabalken).
Ska vårdnaden vara gemensam eller ensam?
Alla beslut rörande vårdnad, boende och umgänge ska tas utifrån vad som är förenligt med barnets bästa (6 kap. 2 a § föräldrabalken). Gemensam vårdnad ses som en norm om det inte finns någonting som talar emot att det vore förenligt med barnets bästa. Nedan går jag igenom några frågor som är relevanta vid en bedömning av vårdnadsfrågan i ditt fall.
Föräldrarnas lämplighet
Exempelvis är en förälder som missbrukar eller utsätter barnet eller den andra föräldern för våld inte en lämplig vårdnadshavare. Detsamma gäller om en förälder försöker sabotera kontakten mellan barnet och den andra föräldern.
Föräldrarnas samarbetsförmåga
Föräldrarna ska kunna samarbeta i frågor som rör barnet. Detta betyder inte att föräldrarna alltid måste vara överens, däremot ska det inte uppstå så pass stora konflikter rörande samarbetet runt barnet att barnet påverkas negativt.
Barnets behov av en nära och god kontakt med båda sina föräldrar
Vårdnaden ska tillerkännas den förälder som främjar en god kontakt mellan barnet och den andra föräldern. Exempelvis är det inte lämpligt att tillerkänna vårdnaden till en förälder som försöker hindra barnet och den andra föräldern från att träffas (umgängessabotage).
Situationen i ditt fall
När barnets pappa har fått sitt faderskap bekräftat finns det ingenting som hindrar honom från att vända sig till domstol för att ansöka om att få vårdnaden ändrad från ensam till gemensam vårdnad. Skulle ni vid fastställande av faderskapet inte anmäla gemensam vårdnad för barnet eftersom ni inte är överens i frågan, finns det således en möjlighet för barnets pappa att vända sig till domstol för att få vårdnadsfrågan prövad.
Familjerätten kan genom samarbetssamtal hjälpa föräldrar att komma överens i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge. Även Familjens Jurist kan bistå med juridisk rådgivning i frågan.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.