Hur går man till väga om man vill adoptera barn från krissituation. Exempel krig i annat land.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Eftersom din fråga handlar om internationell adoption kommer jag att redogöra för reglerna i Föräldrabalken (FB), Socialtjänstlagen (SoL) och Lag om adoption i internationella situationer. Jag kommer att redogöra allmänt för hur en internationell adoption går till och avsluta med en rekommendation.
Utgångspunkter
Enligt FB 4 kap 1 § ska barnets bästa ges största vikt vid alla frågor som rör adoption. Vidare ska barnet enligt FB 4 kap 2 § adopteras endast om det med beaktande av samtliga omständigheter är lämpligt. Vid bedömningen om adoptionen är lämplig ska hänsyn framförallt tas till barnets behov av adoption och sökandens lämplighet att adoptera. Dessutom ska ett barn få information och ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör adoptionen, vilka ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets mognad och ålder. I FB 4 kap 5 § anges att du måste ha fyllt 18 år för att få adoptera. Om du har make eller sambo så anger FB 4 kap 6 § att adoption endast får ske gemensamt. En person som har make eller sambo får alltså inte på egen hand adoptera. Som utgångspunkt ska dessutom den som adopteras enligt FB 4 kap 7 § ha gett sitt samtycke till adoptionen om den fyllt 12 år. Som huvudregel får dessutom enligt FB 4 kap 8 § adoption inte ske utan samtycke från den förälder som är vårdnadshavare. Det finns även ett förbud mot ersättning för adoption i FB 4 kap 10 §.
Adoptionsorganisation
Till att börja med bör du som sökande gå med i en adoptionsorganisation. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MfoF) har just nu tre organisationer som är godkända. Organisationen hjälper dig sedan genom hela processen och samarbetar med flera organisationer och myndigheter i barnens ursprungsländer.
Medgivande från kommunen
För att få adoptera ett barn från ett annat land ska du enligt SoL 6 kap 12 § ha fått ett medgivande från Socialnämnden i kommunen. Ett sådant medgivande får lämnas om sökanden anses lämpad att adoptera. Vid bedömningen tar socialnämnden hänsyn till sökandens kunskaper och insikter om adoptivbarn och deras behov och den planerade adoptionens innebörd, sökandens personliga egenskaper och sociala nätverk, sökandens ålder och hälsotillstånd. I de fall då makar eller sambor söker tillsammans beaktas även stabiliteten i relationen. Innan du kan få ett sådant medgivande ska du även ha deltagit i en föräldrautbildning via kommunen. Medgivandet gäller enligt SoL 6 kap 12 a § i tre år.
Godkännande av tingsrätten
I Lag om adoption i internationella situationer 1 § anges att lagen är tillämplig gällande frågor om adoption i internationella situationer. I 2 § anges vilka krav som ställs för att en ansökan om adoption ska tas upp av svensk domstol. Detta är antingen om den som sökanden vill adoptera har sin hemvist i Sverige, sökanden eller någon av sökandena har sin hemvist i Sverige eller det med beaktande av annan anknytning till Sverige finns särskilda skäl till att saken prövas här. En ansökan om adoption ska enligt 3 § prövas enligt svensk lag.
När det är klart vilket barn som kan bli aktuellt för dig att adoptera ska du enligt FB 4 kap 12 § ansöka via tingsrätten om att få adoptera barnet. Om den som sökanden vill adoptera har sin hemvist i Sverige görs ansökan i tingsrätten i den orten barnet har hemvist. Om den som sökanden vill adoptera inte har sin hemvist i Sverige görs ansökan istället till tingsrätten i den ort där sökanden eller någon av sökandena har sin hemvist. Om ansökan avser adoption av ett barn ska rätten enligt FB 4 kap 14 § delegera åt socialnämnden att genomföra en adoptionsutredning. En sådan utredning avser att fastställa att förutsättningarna för en adoption är uppfyllda. Sedan lämnas ett förslag till beslut till tingsrätten som får avgöra om adoptionen ska få genomföras.
Rekommendation
Att adoptera är en omfattande process som tar lång tid. Det är därför klokt att börja förbereda så tidigt som möjligt. Det är också viktigt att veta att man som sökande inte är garanterad att få adoptera ett barn. Mitt råd till dig är att börja med att gå med i en adoptionsorganisation och att även ansöka hos socialnämnden i din hemkommun om ett medgivande för adoption.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars får du gärna skicka in en ny till oss!
Med vänlig hälsning, Hanna Dahl
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.