Hoppa till innehållet
Familj & barn

Får man bjuda sitt barn på alkohol?

Hej. Får man enligt lag bjuda sin son på ett halvt glas champagne vid en gemensam champagne frukost med grannar. Sonen är 13 år och det var endast smakprov på äkta champagne. Vi hade en ordentlig frukost som liknade hotellfrukost. Var inget mer i alkoholväg som dracks av någon.

Rådgivarens svar

2021-09-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Reglerna som är relevanta för din fråga finns i alkohollagen. Jag kommer börja med att redogöra allmänt för reglerna, för att sedan redovisa bedömningen i just ditt fall.

Bjuda på alkohol

Det är tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden. Med hänsyn till personens ålder och utveckling samt omständigheterna i övrigt, ska det även framstå som försvarligt (3 kap. 9 § alkohollagen)

Langning

Vad som däremot inte är tillåtet är langning av alkohol. Langning är att på något sätt överlåta alkoholhaltiga drycker såsom starksprit, vin och öl till en person som inte fyllt 20 år. Det inkluderar alkohol som ges som present, och det spelar ingen roll hur lite eller mycket det handlar om, eller var den är införskaffad. (3 kap. 9 § alkohollagen)

Bedömningen i ditt fall

I ditt fall var det troligtvis tillåtet att bjuda din son på ett halvt glas champagne, med hänsyn till mängden, sonens ålder och omständigheterna som du beskrivit. Jag kan dock inte säga det med säkerhet, eftersom jag saknar vetskap om samtliga omständigheter i fallet.

Dock kan tilläggas att enligt Systembolaget så visar forskning på att tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar och löper dessutom större risk för att bli beroende senare i livet.

Hoppas du fick svar på din fråga. Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att kontakta oss igen. Lycka till!


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.